Viktig milstolpe uppnådd för Mölndalsåns kapacitetsökning

Mölndalsån. Foto: Inhouse Tech

Den 2 maj nåddes en viktig milstolpe i ansträngningarna att öka kapaciteten för Mölndalsån, när vatten för första gången släpptes på i de två nyligen installerade bypassrören vid Forsåker i Västra Götalands län.

Testerna var avgörande för att säkerställa att rören fungerade korrekt och kan hantera det flöde de är avsedda för. Bypassrören består av två separata glasfiberrör med en diameter på 1,6-2,0 m och är konstruerade för att klara ett flöde på 15 kubikmeter/sekund vardera. Ett av bypassrören är dessutom förberett för att anslutas till en turbin för att generera förnybar energi till invånarna i Mölndal.

Resultaten från testerna bekräftar att rörens kapacitet stämmer överens med de beräkningar som gjorts och att anläggningen fungerar enligt planerna. Detta representerar en betydande framsteg för projektet. Inhouse Tech har varit ansvarig för konstruktionsarbetet i projektet.

Med bypassrören i drift kan nästa fas av projektet påbörjas efter sommaren; konstruktionen av den nya åran genom Forsåker. Den nya åränna kommer att vara en synlig del av Mölndalsån, där vattnet kommer att flöda säkert och bidra till områdets skönhet och tillgänglighet till vattnet. Eftersom den nya åran ska byggas på samma plats som den gamla, har bypassrören varit avgörande för att kunna tömma den gamla åran på vatten så att den kan rivas och ersättas.