Som ett led i arbetet med att bibehålla värdefull kompetens, säkra öppethållningen av flygplatsen och samtidigt minska kostnaderna inför Karlstad Airport korttidsarbete. Den rådande coronakrisen slår hårt mot förtag och organisationer över hela samhället. Flygbranschen är inget undantag och flygresandet är en viktig del av samhällsekonomin. Trots kraftigt minskad kommersiell trafik flygs dock ständigt en rad viktiga transporter som kanske få känner till, men som har stor betydelse för att landet ska fungera. De kallas Stöd till samhället. För Karlstad Airports del handlar dessa transporter främst om:Ambulanshelikopterbasen - Svensk Luftambulans med huvudkontor och verkstad vid flygplatsen – i snitt 7 larm/dygn året om.
Ambulansflyg där man transporterar både svårt sjuka patienter samt viktiga organ för donation – i snitt 5 rörelser/dygn året om. Brandflyg och spaningsflyg på Länsstyrelsens uppdrag, samt mätuppdrag åt Lantmäteriet – under säsongen i snitt 3 rörelser/dygn.
För att fortsatt kunna erbjuda en öppen flygplats och säkra den samhällsviktiga trafiken för Värmland, beslutade ledningen för Karlstad Airport att ansöka om stöd för korttidsarbete hos Tillväxtverket. Ansökan har nu blivit beviljad. Det statliga stödet innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden, under en period om sex månader.
̶ För mig är det oerhört viktigt att vi ser till att behålla den viktiga kompetens som finns hos medarbetarna på flygplatsen, då det tar väldigt lång tid att få tillbaka den om man skulle säga upp personal och sedan behöva återanställa. Det är givetvis också viktigt att hålla i ekonomin i ett sådant här läge. Då är detta en väldigt bra lösning, säger Camilla Sperling, vd på Karlstad Airport.