Serneke har tecknat ett samverkansavtal med Kalmar Vatten om att utveckla ett nytt avloppsreningsverk för staden, Kalmarsundsverket. Projektet är en av Kalmars största satsningar någonsin och beräknas stå klart under 2025.
Det nuvarande reningsverket i Kalmar stod färdigt 1963 och har därefter byggts till i etapper. Det har nu kommit till en punkt när det inte längre är ekonomiskt hållbart att renovera reningsverket för framtida krav och ökade kapaciteter när staden växer. För att möta nya krav på rening av avloppsvatten ska nu ett nytt reningsverk säkra att det vatten som återförs till Kalmarsund är så rent som möjligt med de tekniska möjligheter som finns i dag.
– Det känns otroligt spännande och roligt att vara med och utveckla Kalmar i en av deras största satsningar någonsin för bättre hållbarhet. Serneke har under lång tid byggt upp sin satsning inom VA-industrin och projektet följer planen i vår strategi mot större och mer komplexa projekt i sammanhanget, säger Fredrik Jonsson, infrachef på Serneke.
Samverkansavtalet innebär att beställare och entreprenör jobbar tätt tillsammans i hela byggprocessen redan från planeringsfasen med gemensam målsättning, ekonomi och löpande uppföljningar. Under processen tas en budget fram för projektet.
– Projektet innefattar många utmanande komponenter som är tekniskt krävande. Det känns därför extra roligt att få genomföra projektet i samverkansform ihop med Kalmar Vatten där alla inblandade parter måste bidra med sin kompetens och sina erfarenheter för att lyckas med projektet både tekniskt och totalekonomiskt, säger Calle Magnusson, arbetschef på Serneke.
– Detta är ett mycket viktigt projekt för Kalmar, därav känns det helt rätt att genomföra det i samverkansformen partnering, där samtliga nyckelaktörer arbetar tillsammans för projektets bästa. Det kommer att ställas höga krav på framtidens reningsverk och vi vill genom Kalmarsundsverket, i samverkan, skapa ett återvinningsverk som med råge ska kunna möta de framtida hållbarhetskraven, säger Thomas Bergfeldt, på Kalmar Vatten.
Byggstart är planerad under våren 2021 och projektet beräknas stå klart 2025.