Klartecken för Svenska Kraftnäts ledningsbygge i Sollefteå

Svenska kraftnät fått tillstånd att bygga sju kraftledningar i anslutning till den nya stationen Nässe. Foto: anders nord/unsplash

Svenska kraftnät har nyligen erhållit godkännande från Energimarknadsinspektionen för att bygga sju kraftledningar i anslutning till den nya Nässe-stationen i Sollefteå. Dessa ledningar markerar en viktig milstolpe inom NordSyd, det betydande investeringsprogrammet, meddelar Svenska Kraftnät.

Inom ramen för investeringsprogrammet NordSyd planerar bolaget att bygga totalt 2 000 kilometer nya ledningar och komplettera med omkring 35 stationer. Samtidigt kommer 2 500 kilometer ledning att tas ur drift.

Projektet sträcker sig över mer än två decennier och innebär en sammanlagd investering på cirka 75 miljarder kronor, med målet att skapa ett mer flexibelt och robust stamnät. Godkännandet för de sju kraftledningarna nära Nässe-stationen från Energimarknadsinspektionen är särskilt betydelsefullt.

– Det känns lite extra stort eftersom det är de första koncessionerna vi tilldelats för att bygga ledningar inom NordSyd, säger Anna Isenberg, programledare för NordSyd på Svenska kraftnät.

Utöver ledningarna planeras även konstruktionen av en ny station, med en beräknad kostnad på cirka 600 miljoner kronor. Processen för att handla upp entreprenörer för ledningsåtgärderna kommer att inledas inom kort.

Anna Isenberg understryker vikten av att stationsprojektet fortskrider enligt plan: 'Stationsprojektet ligger i rätt tidslinje, och detta är av stor betydelse för oss.'

För närvarande pågår markentreprenaden för stationen, och det kommer snart att vara dags att inleda upphandlingen för ledningsåtgärderna. Byggstarten för de sju ledningarna och stationen vid Nässe planeras att äga rum 2024, med målet att stationen ska vara i drift mellan 2025 och 2028.

Källa: Svenska Kraftnät