Bjäres femåriga dricksvattenprojekt i mål

Vattenledningar på Bjäre som ska grävas ner. Foto: Sydvatten

4500 fastigheter på Bjäre har nu anslutits till Bolmenvatten, vilket innebär förbättrad vattenkvalitet och kapacitet. Efter fem års arbete och installation av 25 kilometer nedgrävda vattenledningar har dricksvattenleveransen i södra delarna av Båstads kommun säkrats. Den sista etappen av projektet slutfördes förra veckan, och nu får Nordvästra Skånes Vatten och Avlopps kunder dricksvatten från Sydvatten.

Sydvatten, som levererar vatten från Sveriges tionde största sjö, Bolmen, garanterar hög säkerhet och tillgänglighet. Den förbättrade vattenkvaliteten ger fastighetsägarna ett mjukare dricksvatten än tidigare. Tidigare hade områdena egen vattenförsörjning från grundvattentäkter, vilket ledde till problem under intensiva vår- och sommarveckor och bevattningsförbud.

Projektet är en långsiktig investering för att säkra vattenleveransen, och Båstads kommun har sedan 2015 arbetat för att trygga kapacitet och kvalitet genom delägarinträde i Sydvatten. Kommunfullmäktige godkände avtalet om delägarinträde i december 2017.

Totalt har 4500 fastigheter anslutits till Bolmenvatten genom projektet, där båda företagen har samarbetat för att säkra vattentillgången och dricksvattenkvaliteten. Projektet omfattade 25 kilometer nedgrävda vattenledningar och nya anläggningar, inklusive en ny dricksvattenreservoar. Etapp ett och två slutfördes 2022, och den sista etappen avslutades nyligen.

b
Karta över anslutna dricksvattenkunder till Sydvatten. Bild: Sydvatten