GlobalConnect blir en del av infrastrukturprojektet QCI.DK

Martin Lippert. Foto: GlobalConnect

GlobalConnect ansluter sig till det kritiska danska infrastrukturprojektet QCI.DK som en del av det övergripande europeiska initiativet för att etablera en säker kommunikationsinfrastruktur inför den framtida eran av kvantdatorer. Leverantören, med sitt nätverk som hanterar hälften av all internettrafik i Norden, kommer att delta i QCI.DK-projektet tillsammans med andra framstående aktörer.

Projektet, en del av det större EuroQCI-initiativet med en investeringsram på 258 miljoner euro, fokuserar på att skapa ett kvantsäkert kommunikationsnätverk i Europa. GlobalConnect, med sin expertis inom säker digital infrastruktur, kommer att leverera och testa över 200 kilometer säkert fibernätverk inom det danska projektet, som har en budget på 6 miljoner euro.

QCI.DK kommer att etablera ett kvantsäkert stadsnätverk mellan fem danska offentliga myndigheter och två datacenter i Köpenhamnsområdet. Dessutom kommer infrastrukturen att inkludera en 200 kilometer långdistanslänk som ansluter tre universitetspartners via nätverket, där tre olika typer av kvantnyckeldistribution (QKD) kommer att användas för att säkra kommunikationen.

Martin Lippert, talesperson för GlobalConnect, understryker vikten av projektet och företagets bidrag till skapandet av nästa generation säker kommunikationsinfrastruktur.

Projektet, som involverar samarbete mellan universitet, företag och offentliga myndigheter, stöds ekonomiskt av den danska regeringen och Europeiska kommissionen genom Digital Europe-programmet. Leverantören deltar tillsammans med andra ledande organisationer, inklusive Danmarks Tekniska Universitet, Köpenhamns universitet och Sparrow Quantum. Initierat 2023, antogs företaget som en del av projektet i januari 2024.