1974 byggdes reningsverket i Aggerud och sedan dess har det kommunala VA-området i Karlskoga mer än fördubblats till ytan. Idag hanteras 7 miljoner kubikmeter avloppsvatten om året och därtill stora mängder dagvatten som tidigare gick rakt ut i Möckeln.
När det nuvarande verket byggdes 1974 var VA-området begränsat till centrumdelarna och driften hanterades mer manuellt. Under åren har området utökats successivt och täcker idag även ytterområden.
- Nu har vi ett hundratal pumpstationer och i början fanns det sju. Annars är reningsprocessen överlag densamma med skillnaden att den har automatiserats. Det ger så klart en helt annan kontroll på driften men ställer även nya krav på personalen som idag behöver vara utbildad på ett annat sätt, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.
Sedan starten har även utsläppskraven från myndigheter ökat vilket gjort att anläggningen har kompletterats, bland annat med processer för rening av kväve och fosfor. Likaså har laboratoriet utvecklats där frekventa prover tas av både avloppsvatten och slam.
Rakt ut i Möckeln
2006 byggdes en kompletterande anläggning för det vatten som reningsverket inte mäktar med vid skyfall och snösmältning, så kallat dagvatten. Det fungerar som ett litet reningsverk som med hjälp av sand kan rena stora mängder vatten på bara 10-15 minuter. Före bygget gick allt dagvatten ut i Möckeln utan rening. Det gjorde även avloppsvattnet fram till slutet av 1950-talet då föregångaren till det nuvarande reningsverket byggdes. Dessförinnan rådde badförbud på somrarna under 40- och 50 talet.
Läkemedel stor utmaning
Bland framtidens utmaningar för vattenkvalitén finns användandet av läkemedel. Den största mängden når vattnet genom att de utsöndras från kroppen via kiss och bajs, men även genom att oanvända läkemedel slängs i toan.
- Eftersom många ämnen har negativa effekter på vattenmiljön och är svåra att rena är det viktigt att de stoppas redan vid källan och aldrig når avloppsvattnet, det vill säga att konsumtionen av miljöbelastande kemikalier minskar. Från vår sida arbetar vi lokalt med att informera om att aldrig spola ner mediciner. Det pratar vi om från start när skolbarnen är här på studiebesök.
AI ger smarta verk
Men framtiden bjuder även på möjligheter, framför allt när det kommer till utvecklingen med AI.
- Här finns en enorm potential. I framtiden kan vi optimera processer och upptäcka avvikelser på ett helt annat sätt. Vi är bara i början av den resan.
Källa: Karlskoga Energi & Miljö