Det satsas en hel del på infrastrukturen i Norge just nu. Dels pågår projekt som ska knyta samman delar av landet som splittras av vatten eller bergskedjor, dels innehåller den nationella transportplanen planer om nya vägar, förbättringar av tidigare och ett antal tunneldragningar och broar.
I botten på den nya nationella transportplanen för 2018-2029 som Statens Vegvesen har utarbetat i samarbete med Jernbaneverket, Kustverket och Avinor ligger klimatutmaningarna. Klimatutsläppen från norska transporter ska halveras fram till 2030. Vissa utsatta stadsområden blir bilfria, om politikerna i Stortinget går med på innehållet i den omfattande planen. Något det finns god chans för med tanke på att det är val i Norge nästa år och att den bristfälliga infrastrukturen och det dåliga vägnätet debatteras stadigt i landet.
- Det finns en väldigt stor vilja bland politiker i Norge att satsa på vägar och kollektivtrafik så jag hoppas och tror att planen blir antagen. Det kommer att ske väldigt mycket de närmaste 10-12 åren. Det blir fler cykelvägar, trafiksäkerheten ökar och kollektivtrafiken blir bättre. Nya vägar byggs och de befintliga förbättras och blir säkrare, säger Terje Moe Gustavsen, direktör på Statens Vegvesen.
I övrigt innehåller planen grovt sett två huvudlinjer: en säker, alltid öppen fjällövergång från Vestlandet till Östlandet för resor mellan Bergen och Oslo och en färjefri E39 som ska binda samman Stavanger med resten av Vestlandet.
Den nya huvudvägen mellan Oslo och Norges näst största stad, Bergen, kommer att byggas i etapper och mellan Bergen och Voss utökas antalet tunnlar för bättre säkerhet och snabbare framkomlighet. En ny järnväg ingår i planerna – den gamla är från 1909. Exakt vilken sträckning huvudvägen - idag E16 in i Sverige - får över fjällkedjan är oklart. Möjliga fjällövergångar är Hemsedal, Haukelifjäll eller Valdres.
Tillsammans med många hundra meter förbättring av tunnlar på riksvägnätet, allmänt vägunderhåll, upprustning av järnvägar samt kustinstallationer utgör den nationella transportplanen en gedigen satsning och visar en tydlig vilja att komma ikapp det bristande underhållet i infrastruktur som präglar Norge. 60 miljarder kronor är avsatta enbart för underhåll, varav 36 miljarder till att rusta upp riksvägarna.
Europaväg 39 rustas upp och byggs ut
E39 är en av Norges viktigaste vägar och går från Kristiansand i söder, genom Vestlandet, norrut till Trondheim. Ett av målen är att binda samman Bergen- och Stavangerregionerna som är de stora motorerna i Norges näringsliv. En förbättrad och färjefri E39, med det som idag innehåller sju fjordkryssningar med färja, ingår som den största delen i sammankopplingen och är tänkt att bli verklighet inom de närmaste 20 åren.
Stortinget har godkänt delar av projektet, resten ligger som förslag i den nationella transportplanen. I dagsläget behövs totalt 340 miljarder norska kronor i potten om hela vägen ska bli verklighet.
Sex miljarder kronor är bundna i pågående projekt och sådana som kommer att startas innan 2018. Femtio miljarder kronor går till att bygga E39 från Kristiansand till söder om Stavanger, 30 miljarder till vägprojekt som leder in och igenom städerna Bergen, Molde och Stavanger och hela 250 miljarder går till en förbättrad och färjefri E39 på sträckan Stavanger-Trondheim.
Civilingenjör och projektledare Kjersti Kvalheim Dunham vid Statens vegvesen säger att myndigheten jobbar med att få allt på plats, men att det ytterst är upp till politikerna att avgöra vad som ska prioriteras och hur mycket nya E39 får kosta.
-Olika bedömare ser olika på den mernytta som en färjefri E39 innebär. Traditionella beräkningsmodeller utifrån färre skadade i trafiken, snabbare transporter och så vidare går inte att applicera på ett så omfattande projekt som detta. Vi hoppas hitta en modell som förenar olika kalkylmetoder för att få fram hela spektrumet av fördelar och dessutom sätta en siffra på vinsten, säger hon.
Nya infrastrukturmönster ger nya möjligheter
Men en sak är säker. Om trafiken flyttas från hav till land kommer det att innebära en rejäl omvälvning av etablerade transportmönster. När Bergen och Stavanger kopplas ihop med motorväg och färjorna på huvudvägen byggs bort så halveras restiden. Det kan få effekter som att människor hellre tar bilen än flyger mellan städerna och pendlingen ökar sannolikt.
-Vi får en helt annan bostads- och arbetsmarknad än den vi har idag. Sammankopplingen öppnar för att arbetskraft kan röra sig friare, bosätta sig längre bort från arbetet och stora transporter kommer snabbare fram, säger Kjersti.
Det finns kritiska röster som menar att det är synd att ta bort färjorna. Men Kjersti menar att mysfaktorn är underordnad.
- Färjorna är ett hinder för både lokalmiljön och för stora transportörer. Dessutom finns det exempel från andra ställen där färjetrafiken har byggts bort att behovet av viss färjetrafik består. Vi tar ju bara bort färjorna på huvudvägen, det finns många kvar på Västlandet, säger hon.
Statens Vegvesen arbetar också i sina planer med miljökonsekvenserna av en färjefri E39 och vad som är passande, prisvärd och funktionell arkitektur.
-Vi ska anpassa arkitekturen så att den passar in i sina omgivningar och vi ska ta till vara alla miljöhänsyn. Det arbetas också en hel del med möjligheter att generera och lagra energi genom konstruktioner och på själva vägen. Exempelvis skulle ljudskydden runt vägen kunna kläs med solceller. Så är frågan hur vi kan få tunga transporter att gå över till el och hur uppladdningen på vägen skulle gå till, säger hon.
Bred och djup fjord utmanar
Sognefjorden utgör den svåraste sträckan när det gäller passage. Den är både bred och djup och har mycket cruisetrafik. Här utreds fyra huvudkoncept: hängbro, flytbro, rörbro samt kombinationer av dessa.
I det så kallade Rogfast-projektet binder E39 ihop fyra kommuner i Stavangerområdet genom undervattenstunnlar för biltrafik. Rogfast-delen i Rogaland innebär en korsning av Boknafjorden och Kvitsöyfjorden norr om Stavanger med hjälp av en närmare tre mil lång tunnel under vattnet. När den blir verklighet kommer den att vara världens längsta och djupaste undervattenstunnel, liggande 390 meter under havsytan. Byggandet är tänkt att starta 2017.
-Detta är ett spännande projekt i sig själv, som kan bli ett pilotprojekt för kommande energiprojekt, säger Kjersti.
Ryfast är ett annat, lokalt färjeavlösningsprojekt på riksväg 13 i Stavanger, där färjetrafiken tas bort helt. Alla tre ingående delprojekt är påbörjade, också Eiganestunnelen på E39 som ska avlasta det lokala vägnätet med sina 35 000 fordon per dygn.
Bättre och säkrare tunnlar
Redan nu pågår arbetet med att förbättra och säkra 200 tunnlar på riksvägnätet fram till 2029. Nu ska ytterligare 200 tunnlar få bättre ljus, högre säkerhet och mer ventilation. Tre helt nya tunnelprojekt förslås i transportplanen, utifrån behovet av ökad tunnelsäkerhet, nämligen en tunnel på E16 mellan Arna och Stanghelle i Hordaland - som är en del av del av Bergen-Osloplanen - E6 mellan Megården och Mörsvikbotn i Nordland och E6 nordöver mellan Øyer och Tretten, alltså mellan Oslo och Hamar.
Det stora fokuset på miljö i förlaget till nationell transportplan innebär att norska staten tar på sig att bidra med hälften av kostnaderna för strategiska utbyggnader av kollektivtrafiken i stadsområden. Under utredning eller redan i pipeline är till exempel 24 meter långa superbussar i Trondheim som ska gå supertätt och supermiljövänligt och vara extra bekväma att sitta i. Under planering är Fornebubanan som ska knyta Fornebu rätt utanför Oslo till Oslos befintliga tunnelbanenät och Intercity som är en ambition att fläta ihop städer på Östlandet med pendelavstånd från Oslo i ett effektivt järnvägssystem. Dessutom kan Oslo få en ny metrotunnel under Oslo station 2028.
Fakta
Förslaget till Norges nationella transportplan, «Nasjonal transportplan» har överlämnats till Samferdselsdepartementet som ungefär motsvarar svenska Näringsdepartementet. Dokumentet är ett styrande expertutlåtande till Stortinget, som nu ska jobba genom det till nästa vår. Då tar Stortinget det slutliga beslutet om innehåll och budget för den nationella transportplanen.
(