Uppgifterna om Ericssons planerade nedläggningar togs emot med stor oro i Borås och Kumla. Båda kommunerna har redan kontaktat regeringen.
-Det skulle vara ett väldigt allvarligt slag för oss, säger Ulf Olsson (S) i Borås.
Svenska Dagbladets uppgifter om att Ericsson planerar stora neddragningar i Borås och Kumla slog omedelbart ner med full kraft i de båda kommunerna. Från bolaget är det locket på. Kommunledningarna tog dock direkt kontakt med regeringen för att få i gång en dialog om vad som ska hända om Ericsson skulle försvinna från orterna.
Näringsminister Mikael Damberg (S) har aktiverat en grupp av statssekreterare från flera olika departement för att samordna arbetet kring de eventuella uppsägningarna.
-Uppdraget för den här gruppen är att samordna statens insatser i samband med omställningen av näringslivet, men också att hålla kontakten med berörda företag och organisationer, säger han till SvD.
Under dagen har han pratat med företrädare för fack, kommuner och även med Ericssons ordförande Leif Johansson.
-Vad som har sagts i samtalen kommer jag inte att kommentera. Ericsson har ju tidigare bekräftat att det sker förhandlingar om besparingar, men jag vill inte bidra till spekulationer om vad ett sådant beslut kan innebära, det vore oansvarigt, säger Damberg.
Det jobbar omkring 400 anställda vid Ericssons enhet i Kumla, en kommun med drygt 21 000 invånare.
-Många av dem bor inte i Kumla, så hela regionen skulle drabbas av det här, säger kommunstyrelsens ordförande, Katarina Hansson (S).
Hennes motsvarighet i Borås, partikollegan Ulf Olsson, målar upp ett liknande scenario. Ericssons fabrik har omkring 800 anställda, men ytterligare något hundratal arbetstillfällen riskerar att försvinna, befarar han.
-Och även i en stad med 110 000 invånare är tusen jobb väldigt, väldigt många, säger Olsson.
Man får gå tillbaka till krisen inom textilindustrin på 1970- och 80-talet för att hitta ett liknande hot på arbetsmarknaden i Borås, konstaterar kommunstyrelseordföranden.
-Borås har utvecklats starkt sedan tekokrisen, men det är klart att Ericsson har betytt mycket i den utvecklingen. Det var ju ett av de företagen som växte mest efter tekokrisen.
Det var ett stort mediepådrag vid grindarna till Ericssons anläggning strax utanför Borås dagen efter det att SvD:s uppgifter blev kända.
Men utan officiella besked var det inte många som ville uttala sig.
Programmeraren Marie Johansson, anställd på Ericsson sedan 2000, gjorde ett undantag.
-Det är ju inte färdigt förrän det är färdigt. Man vet inte vad som händer, säger hon till Borås Tidning.
(TT)