Text: Christer Wiik
Strax efter årsskiftet passerades en viktig milstolpe i bygget av Förbifart Stockholm. Då blev de första arbetstunnlarna klara i projektets sydligaste etapp, vilket innebar att bygget av huvudtunnlarna äntligen kunde sätta i gång. Byggarbetena i Förbifart Stockholm, ett av Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna, pågår nu längs hela den totalt 21 kilometer långa sträckan mellan Kungens kurva i söder och Häggvik i norr.
Det är just trakterna där Förbifartsleden har sina södra utgångspunkt som det händer extra mycket just nu. I höjd med Ikea vid Kungens kurva och strax söder om Bredängs trafikplats. byggs de södra på- och avfarterna till Förbifart Stockholm, Dessutom byggs en ny trafikplats i höjd med Heron city, Lindvreten norra, som öppnas 2019. När den har öppnats börjar ombyggnaden av nuvarande trafikplats Lindvreten, som beräknas vara klar 2021. För gång- och cykeltrafikanterna som vill ta sig mellan Skärholmen och Kungens kurva har det nyligen öppnats ett nytt gång- och cykelstråk som löper över E4/E20.
För att få bättre trafikflöde på Kungens kurvaleden och Skärholmsvägen under byggtiden genomför Trafikverket och dess entreprenörer ytterligare trafikförbättrande åtgärder vid trafikplats Lindvreten. Åtgärderna ska underlätta trafiksituationen fram t.o.m. 2019 när den nya trafikplatsen Lindvreten norra öppnas och den befintliga trafikplatsen Lindvreten stängs för ombyggnation. Man breddar påfarten till E4/E20 söderut och förlänger den tvåfiliga sträckan för att få ett bättre flöde och minska köerna från handelsområdena i Skärholmen och Kungens kurva. Dessutom har den sista biten av Kungens kurvaleden, bron på trafikplats Lindvreten, byggts ut till tvåfilig väg. Breddningen av påfarten söderut kommer att genomföras under våren 2017. Trafikverket har även beslutat att det efter sommaren 2017 ska öppnas en ny tillfällig påfart i Skärholmen till E4/E20 söderut, där man tidigare har varit tvungen att stänga den befintliga påfarten. Detta för att minska de trafikstörningar som byggandet av Förbifart Stockholm innebär.
De första huvudtunnlarna kan byggas
Strax efter nyår meddelade Trafikverket att de två arbetstunnlarna i områdena Skärholmen respektive Sätra, är klara. De två tunnlarna, på totalt 1,4 kilometer, ska användas för att kunna bygga huvudtunnlarna där trafiken sedan ska gå.
Trafikverkets entreprenör påbörjade sitt arbete med huvudtunnlarna i februari/mars 2017.
- Man spränger från arbetstunnlarna och vi har en massa angreppspunkter, då vi spränger från flera håll, säger Johan Persson. kommunikationsansvarig på Trafikverket för Förbifart Stockholm.
De två huvudtunnlarna, som löper parallellt i varsin trafikriktning, får två nedfarter på E4/E20 - en i höjd med Skärholmen/Kungens kurva och en strax söder om Bredängs trafikplats. Byggarbetsplatserna kommer att ligga kvar på samma ställe som de är idag, en i Skärholmen snett emot busstorget och en vid Sätra varv.
Tunnlarna löper sedan härifrån under Mälaren och dess öar Kungshatt respektive Lovön innan leden åter är på fast mark i Stockholm Västerled. Här fortsätter Förbifartssträckan växelvis i dager och underjord innan den når sin slutpunkt i Häggvik i Sollentuna kommun. På vägen dit passerar leden ett antal trafikplatser som knyter an till övriga trafikleder i Storstockholm. Två större trafikplatser byggs i anslutning till befintlig E4 vid Kungens kurva och i Häggvik. Däremellan ska förbifarten ansluta i Akalla, vid E18 i Hjulsta, till väg 275 Bergslagsvägen i Vinsta och till väg 261 Ekerövägen på Lovön.
”Enormt avancerad trafikplats”
Den kanske svåraste trafikplatsen att bygga i projektet är den som ligger på E4/E20 i höjd med Skärholmen/Kungens kurva.
- Det är en operation som har krävt en oerhört lång planering under flera år, där bygg- och trafikplanering har fått gå hand i hand, säger Johan Persson och fortsätter:
- Redan idag är denna passage en av Sveriges mest trafikerade och under byggtiden får Europavägen aldrig stängas av. Samtidigt ska vi försöka ha minimala störningar av nuvarande trafik och de omgivande miljöerna med handelsplatser och bostadsområden. Det är en balansgång som heter duga, konstaterar Persson och berättar vidare om arbetets komplicerade art i detta område.
- Den färdiga lösningen består egentligen av tre separata trafikplatser som samverkar; trafikplatserna Lindvreten, Lindvreten norra och Kungens kurva. Men innan dessa tas i bruk i sitt slutläge så blir det ett antal olika trafikomläggningar som innebär förändringar för trafikanterna.
- Man ska sära på hela E4/E20, då Förbifartens nedfart går mitt emellan söder och norrgående vägar. Hela vägområdet måste därför i ett första skede breddas. Detta för att ge plats åt att bygga nedfarterna till Förbifart Stockholm, två från södergående trafik och två från norrgående. När trafiken sedan är utflyttad på de nya vägarna i ytterområdet och arbetet med vägarna i mitten har börjat kan vi även bygga anslutningarna till den nya trafikplatsen Lindvreten norra.
Om E4 Förbifart Stockholm
Förbifart Stockholm är ett av Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt. Idag finns bara en större väg för vägtrafikanten som ska passera staden eller ta sig mellan de norra och södra delarna: Essingeleden, rakt genom Stockholm. Transportsystemet i regionen är sårbart på grund av att det bara finns en nord-sydlig förbindelse. Förbifart Stockholm binder samman de norra och södra länsdelarna, avlastar Essingeleden och innerstaden och minskar sårbarheten i Stockholms trafiksystem. Restiden för hela sträckan beräknas till 15 minuter. Av vägens 21 km går drygt 18 km i tunnel. Anläggningen beräknas kunna öppnas för trafik 2026. Förbifart Stockholm beräknas kosta cirka 28 miljarder kronor, varav 80 procent finansieras av trängselskatt och 20 procent av staten.
Historik
Projektet har pågått sedan 2006. De första åren låg fokus på planering, organisation, undersökningar och ansökningar om olika tillstånd. Efterhand startade det omfattande projekteringsarbetet som fortsätter i olika delar.
Byggstartsceremonin för Projekt Förbifart Stockholm inleddes augusti 2014, med bland andra dåvarande infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd på plats. Med redan i oktober samma år lades projektet på is på grund av politiska oenigheter inom den då nyvalda S-MP-regeringen. Bygget återupptogs dock i början av 2015, nära ett halvår försenat.
I januari 2016 gick projekt Förbifart Stockholm in i ett nytt skede i och med att man då inledde de första tunnelsprängningarna. Premiärsprängningen gjordes i Skärholmen, där på- och avfarter för bussar i kollektivtrafik kommer att byggas.