I en studie från Nasa, som sägs vara den första i sitt slag, har forskare från University of Colorado i USA beräknat hur mycket den smältande landisen kommer att bidra till att den globala havsnivån höjs. Med hjälp av data från två tysk-amerikanska tvillingsatelliter – Grace – har landisens nedsmältning beräknats från 2003 till 2010, med särskilt fokus på ismassor och glaciärer på Grönland och Antarktis.
Studien uppskattar att 4,3 biljoner ton is försvunnit från jordens inlandsisar, vilket lett till att den globala havsnivån ökat med drygt 12 millimeter.
Styrkan med Grace-satelliterna är att de kan beakta alla jordens ismassor. Nackdelen är att satellitscenernas upplösning inte är så hög att man räkna på hur mycket en enskild glaciär bidrar till havsnivåhöjningen.
Omkring en fjärde av det årliga bidraget till nedsmältningen kommer från isar och glaciärer utanför Grönland och Antarktis (omkring 148 miljoner ton), medan så mycket som 385 miljoner ton smälter bort från Antarktis och Grönland årligen.
Vid tidigare uppskattningar av issmältningen har man använt markbaserade mätmetoder för ett relativt litet antal glaciärer, och bara ett par hundra av jordens 200 000 glaciärer har mätts under mer än ett decennium.
Studien gjorde en oväntad upptäckt och det var att den uppskattade nedsmältningen av glaciärerna i Asiens höga bergskedjor, som Himalaya och Pamir, var omkring 4 miljoner ton årligen. Tidigare markbaserade mätningar har uppskattat issmältningen där till upptill 50 miljoner ton årligen.
Grace-satelliterna spårar förändringar i jordens gravitationsfält genom att notera förändringar i jordens dragningskraft minut för minut orsakade av regionala variationer i jordens massa. Variationer som i sin tur brukar orsakas av hur vattnet rör sig över jordens yta. Mätningarna är resultatet av skillnaden, som mäts upp med minutiös noggrannhet, av avståndet mellan de två identiska satelliterna.