Karlskrona Hamn är en av Sveriges mest betydelsefulla handelsportar i synnerhet mot Östeuropa. Ett viktigt kvitto på detta är att hamnens viktigaste rutt; till och från polska Gdynia, finns med i EU:s jättelika sjötrafiksatsning, Motorways of the sea, som bland annat fokuserar på förbättrad infrastruktur kring de prioriterade hamnarna. Det aktuella EU-programmet är t.ex. medfinansiär till upprustningen av järnvägssträckan Karlskrona-Emmaboda, ett projekt där det första spadtaget togs i mitten av maj.
Blekinges residensstad, Karlskrona, präglas av sin marina historia, vilket också har gett staden dess karaktär med ständigt närvarande skärgårdskänsla och olika former av örlogsverksamhet. Karlskrona anses till och med så pass unik att UNESCO har fört upp staden på listan över Världsarv. Idag bevarar staden det arvet, men bygger också för framtiden.
- Det går bra för Karlskrona just nu, vi har dels en positiv inflyttningstrend med rekordhöga 63 500 invånare i kommunen, dels har vi idag en bredd i näringslivet, vilket gör att vi inte står och faller med örlogsverksamheten, säger Bengt Lingman, utvecklingschef på Karlskrona kommun.
En viktig framgångsfaktor har varit etableringen av Blekinge Tekniska Högskola som har informationsteknologi som röd tråd i sina utbildningsprogram. Detta har lett till att IT-sektorn idag är en stark sektor i kommunen, inte minst har Telekom City etablerat sig som ett övergripande IT-nätverk i regionen.
Med fokus på RoRo
Karlskrona Hamn är också mycket betydelsefull för kommunen, då den är Sveriges största hamn för ro-ro- och passagerartrafik i sydöstra Sverige.
Hamnen ligger strategiskt till, då det härifrån är kortast möjliga distans till många viktiga hamnar i östra Polen och Baltikum. Hamnen är EU-klassad som TEN-T, Kategori A och dessutom förklarad som riksintresse. Hamnen ingår också i den så kallade ”gröna korridoren”, som en del av Baltic Link projektet som syftar till att binda samman länderna kring Östersjön och att knyta samman vägnäten i Sverige och Polen.
Stena Line blir majoritetsägare
Världens ledande färjerederi, Stena Line, har länge haft Karlskrona hamn som utgångspunkt för sin verksamhet i Östersjön. I dagsläget har Stena Line två dagliga avgångar från Karlskrona till Gdynia i Polen. Och nu gör rederiet en storsatsning på Karlskrona på flera fronter.
I våras beslutade nämligen Karlskrona kommun att sälja 51 procent av sina aktier i hamnbolaget till Stena Line som därmed bli majoritetsägare.
- Pengarna från Stena Line gör nu hamnbolaget skuldfritt och nu får Stena Line goda incitament att utveckla färjeterminalen och hamnområdet på Verkö, säger Liliann Bjerström, handels- och industristrateg, Karlskrona kommun.
I affären ingår de hamnytor som rederiet nyttjar idag, kajerna och terminalbyggnaderna. Officiellt gick affären i lås den 1 juli nu i somras.
Nya fartyg
Den andra stora satsningen Stena Line nu gör med koppling till Karlskrona är upprustningen av sin flotta på Polentrafiken. Under 2010 och 2011 sätts två systerfartyg, Stena Germanica och Stena Scandinavica, in på Stena Lines linje mellan Karlskrona – Gdynia. Men först ska fartygen renoveras för en kvarts miljard. Därefter ska de två fartygen döpas om.
De nya fartygen på Polenlinjen innebär bland annat en helt ny SPA-anläggning, modern bufférestaurang och nattklubb, attraktiv shopping och konferensdel samt 3 800 bäddar.
– Det här är en optimal lösning för våra kunder. Vi har en stark tilltro till linjens fortsatta utveckling och tar nu nästa steg i vår strategi att stärka resande och frakt mellan Sverige och Polen, säger Niclas Mårtensson, linjechef Karlskrona – Gdynia.
Med de nya systerfartygen kommer linjens passagerarkapacitet att mer än fördubblas i jämförelse med idag och fraktkapaciteten ökar med 20 procent. Och storleken har betydelse, för i och med den skapas dessutom ca 100 arbetstillfällen i och runt Karlskrona.
– Det har alltid varit Stena Lines långsiktiga plan att vara en av de viktigaste arbetsgivarna i de regioner vi verkar och vi finns i Karlskrona för att stanna, säger Niclas Mårtensson.
Järnvägsupprustning
I mitten av maj påbörjades ett annat viktigt projekt för såväl Karlskrona kommun som dess hamn. Det handlar om att rusta upp järnvägen mellan Emmaboda-Karlskrona, en 57 kilometer lång sträcka på Kust till kustbanan. Bl.a. så innefattar upprustningen nya dubbelspår, kontaktledningar, plattformar, signalställverk och stationsombyggnader. När projektet är klart 2013, kommer restiden att minskas, säkerheten öka och dels kommer mer gods att kunna hanteras på sträckan. En viktig del av upprustningen handlar nämligen om att förlänga och förbättra godsspåren ut till Verkös hamnområde i Karlskrona. Enligt Trafikverket kommer projektet att kosta totalt 950 miljoner kronor varav EU bidrar med 155 av dessa.
Källor: Karlskrona kommun, Stena Line, Trafikverket