Europavägarna ska runda Umeå

Vy över Umeå. Foto. Umeå kommun
Vy över Umeå. Foto. Umeå kommun
Karta: Trafikverket
Karta: Trafikverket

Norrlands största stad Umeå, brottas idag med trafikproblem i dess centrala delar, då de två Europavägarna E4 respektive E12 skär rakt igenom Umeås innerstad. Men 2014 är nuvarande trafiksituation ett minne blott, då stadens efterlängtade ringled för motorvägstrafiken äntligen står klar. Den nya trafiklösningen som går under namnet Umeåprojektet finansieras till huvuddel av Trafikverket men även Umeå kommun och Volvo Lastvagnar står bakom som medfinansiärer. 

- Det handlar om att få ihop det nationella vägnätet med det regionala och det kommunala, säger Jesper Klefsjö, projektledare på Trafikverket.

Umeå är idag Norrlands största kommun med cirka 114 000 invånare och staden fortsätter att växa i snabb takt. Likt många andra större städer med stora trafikleder genom sin citykärna har även Umeå problem med dålig framkomlighet, luftkvalitet, stadsmiljö och trafiksäkerhet, på grund av att de tungt trafiklastade vägarna E4 och E12 korsar varandra i centrala staden. Vägarna skapar därtill barriärer och delar upp Umeå i fyra delar.

Planeringen för att skapa ett trafikavlastande vägnät i Umeå har också pågått sedan en lång tid och efter omfattande utredningar av Umeå kommun och dåvarande Vägverket kunde man till slut enas om en gemensam satsning på en ny vägdragning av Europavägarna under mitten av 1990-talet.

Projektet i träda strax efter byggstart

- Projektet inleddes 1997 då man bland annat flyttade E12 söder om Ume älv till öster om staden, samtidigt som man byggde Kolbäcksbron, säger Jesper Klefsjö.

Men projektet stötte snart på patrull, 1999 överklagades två deletapper, Västra länken 8 och 9, varvid stora delar av vägbygget fick läggas på is under ett antal år.

Det gjordes en omstart år 2000 som innefattade en ny förstudie, vägutredning och nya arbetsplaner. Ett nytt klartecken kom i och med att projektet ingick i regeringens närtidssatsning 2008.

- En viktig anledning till att projektet var med i denna satsning var en lovad delfinansiering från Umeå kommun och Volvo Lastvagnar. Den sistnämnda partnern som tillverkar hytter i Umeå är med och förskotterar medel bland annat för att hålla upp byggtakten, säger Klefsjö.

Omstart 2009

Det första spadtaget för bygget av ringledens återstående delar, Umeåprojektet 2, togs i juni 2009. Projektet, med en totalbudget på 1,9 miljarder i 2008-juni års prisnivå, är uppdelat i nio olika sträckor med varierande entreprenörer, längd och budget.

De olika delarna i projektet byggs successivt och i den ordning som ger minst trafikstörningar. Hänsyn tas bland annat till trafikflöden men också till materialtransporter mellan olika entreprenader. Umeåprojektets byggstart passar väldigt bra nu när byggandet av järnvägsprojektet Botniabanan färdigställs i höst och är klar för trafik. Därtill finns en utpräglad miljömedvetenhet i det aktuella byggprojektet.

- Det finns stor potential i att bland annat minska drivmedelskostnaderna och under byggtiden stöttar vi därför entreprenörerna via sk. sparcoacher som utbildar i sparsam körning för att hålla ner bränsleförbrukningen och därmed minska den negativa påverkan på miljön.

Bygget i full gång

Sommaren 2010 har bygget kommit igång rejält och Umeås in- och utfarter präglas nu av ett stort antal arbetsplatser.

- Sex entreprenader är i gång och vi har i dagsläget skrivit kontrakt med entreprenörerna på en halv miljard, säger Klefsjö och understryker samtidigt att alla arbetsplaner för entreprenaderna 1-7 också har vunnit i laga kraft. Nu i höst blir entreprenaderna 1, 4, 6 klara och entreprenad 7 kan färdigställas drygt ett år senare.

- Hösten 2012 är 75 procent av cirkeln klar. Nästa Entreprenad upphandlingen är av entreprenad 3 påbörjas vid årsskiftet 2010/2011.

Vad gäller de sista entreprenaderna 8-9, Västra länken, håller vi nu på att ta fram arbetsplaner och byggstart kan här ske 2012.

Då Umeåprojektet är helt klart år 2014, kommer vägarna innanför ringleden att bli kommunala gator inom Umeå kommun.