Med station Triangeln får Malmö ett nytt resecentrum beläget mitt i stadens administrativa och kommersiella ådra. Stationen kommer att inhysa såväl regional- som fjärrtåg och beräknas bli en av Sveriges största, räknat i antalet passagerare per dygn.
Station Triangeln är första anhalt efter Malmö C i Citytunneln. Den underjordiska stationen ligger mitt i Malmös såväl administrativa som kommersiella mittpunkt mellan Pildammsparken och Möllevångstorget.
Många målpunkter
Dels finns här ett av Malmös största köpcenter och även området runt omkring har ett rikt utbud av restauranger, biografer och övriga butiker. Här finns också flera större institutioner; Malmö konsthall, Malmö musikteater, S:t Johanneskyrkan och tennishallen. Lägg därtill stora arbetsplatser som Universitetssjukhuset MAS med cirka 6 000 anställda och Tandvårdshögskolan samt flera skolor exempelvis Pildammsskolan. Dessutom finns närmare cirka 25 000 boende i området samt 18 000 arbetsplatser i den framtida stationens närområde.
Blir Sveriges tredje största
Enligt prognoser kommer cirka 37 000 resenärer trafikera stationen dagligen, vilket skulle göra den till Sveriges tredje största järnvägsstation efter Stockholm och Göteborg.
Många spår också att Citytunneln även kommer locka till sig en stor andel regional- och lokal resenärer, vilket skulle innebära att järnvägen mellan Malmö C, Hyllie och Triangeln kommer att kunna användas som en tunnelbana. De som bor i södra Malmö och vill pendla in till Malmö C och Triangeln, kommer en resa att ta cirka 2 min jämfört med en bussresa som idag kan ta mellan 10-20 min.
Två uppgångar
Station Triangeln har byggts som en underjordisk bergrumsstation med två uppgångar mellan S:t Johanneskyrkan i norr och Smedjegatan i söder. Det är en futuristisk utformad station med vitklädda väggar och likt övriga stationer i Citytunneln har man också här lagt ner detaljer på den konstnärliga utsmyckningen. Dels finns det 23 000 granitstenar utlagda på plattformarna och plattformskanterna är markerade med ett pianotangentsmönster i svart och grå granit, som avskiljs med en rad av rödbrun sten. Ovanpå allt monteras taktila ledstråk i metall. Vid stationsingångarna finns ornamenterat golv, solmönster i taket och lotusblommor vid den norra uppgången.
– På stationsväggarna finns även levande ljusmönster som ska symbolisera tunnelvarelser som inte gillar tåg. När tågen kommer in på perrongerna flyr ljusmönstret in i tunneln, och när tåget har kört iväg dyker de åter upp på stationsväggarna, säger Anders Mellberg, informationschef på Citytunneln.
Två glaskonstruktioner bildar entré
De två glasentréerna i station Triangeln har också en intressant design. Entreprenören Skandinaviska glassystem har byggt upp en grundkonstruktion i rostfritt stål. Skelettet består av kraftiga stålstänger som kopplats samman i noder om fem eller sex rör. Eftersom minsta fel skulle fortplanta sig i dessa egensinniga geometrier, är felmarginalerna ytterst små. För att placera glaskonturerna har man här använt positioneringssystem. Man har fotograferat konstruktionen ur ett antal vinklar och matat in dessa data i ett datoriserat beräkningssystem.
Den norra sidan består av cirka fyrahundra glasbitar och den södra av cirka sexhundra.
Ny bebyggelse runtomkring
NCC har nu även börjat bebygga kvarteret Kaninen, parkeringen vid Triangelns köpcentrum. Här blir det bostäder, kontor och ett nytt och utbyggt köpcentrum kring norra entrébyggnaden. Vid Johanneskyrkan kommer det att bli en stor torgyta med nya trädplanteringar och trafikfria gångytor. Vid den södra entrén sätter nu Malmö stad igång med plattsättning och byggnation av ett cykelgarage.
– Vi ska här få plats med 2000 cyklar och i byggnaden kommer det även att finnas plats för såväl cafeteria och cykelverkstad. Cyklisterna kommer verkligen att kunna dra nytta av Citytunneln, säger Ingrid Peterman, projektledare Malmö gatukontor.
Fler spännande reportage finns att läsa i senaste numret av Nordisk Infrastruktur!