Hisingsbron, som ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021, kommer att ersätta den nuvarande Götaälvbron från 1939 och bli den nya länken mellan Hisingen och centrala Göteborg. Samtidigt som den knyter samman två stadsdelar ska bron även knyta samman människor och ge Göteborg ett ikoniskt landmärke.
Text: Alarik Haglund
Den nuvarande Götaälvbron mellan centrala Göteborg och Hisingen stod färdig 1939 och cirka 80 år senare är bron nu så utslitet att den måste ersättas med en ny bro över Göta älv. Därför byggs den öppningsbara Hisingsbron, som blir en bro i stål och betong med det ena brofästet i Centralenområdet på södra älvstranden och det andra på norra älvstranden mellan Ringön och Frihamnen.
Brodelen över älven har fått namnet Arpeggio efter det musikaliska spelsätt som innebär att ackord bryts och spelas ton för ton istället för att alla toner i ackordet spelas samtidigt. Arpeggio, som valdes ut i en arkitekttävling, är cirka 440 meter lång och tanken är att den tack vare att den har få beröringspunkter med vattenytan ska upplevas sväva över älven.
Förutom delen över vattnet består Hisingsbron även av en anslutande kollektivtrafikbro, som ska ta kollektivtrafiken mellan Arpeggio och hållplats Nordstan, och Stadstjänarebron, som sträcker sig över E45/Götaleden.
Göteborgs Stad gav i augusti 2016 Skanska, i ett joint venture med Danska MT Højgaard, i uppdrag att bygga Hisingsbron och arbetet påbörjades i november samma år.
Mer än en fysisk förbindelse
Tack vare att Hisingsbron blir lägre och kortare än Götaälvbron, samtidigt som den får bredare gång- och cykelbanor samt smarta hållplatser för buss och spårvagn, kommer det att bli lättare att ta sig över älven. En lägre bro lämnar dessutom mer plats på landsidorna och ger utrymme för fler bostäder, arbetsplatser, gröna stråk, restauranger och caféer vid älvstränderna både i Centralområdet och vid norra brofästet.
Visionen för den nya bron, som är en central del i den pågående utbyggnaden av Göteborgs innerstad, är att den ska ge mer till samhället och invånarna än en fysisk förbindelse över älven.
- Stadens tanke är att knyta samman människorna på Hisings- och centrumsidan, därför blir den här bron väldigt annorlunda. Den ska inbjuda till att ta sig upp ovanför älven för att promenera eller stanna och se på utsikten från balkonger med sittbänkar. Den ska belysas väldigt snyggt och man har lagt mycket kraft på en arkitekttävling för att få en vacker bro - tanken är att den ska bli en ikon för Göteborg, säger Henrik Gerber, som är projektchef för konsortiet där Skanska och MT Højgaard tillsammans bygger bron.
Tekniska utmaningar
För att den inte ska påverka sjöfarten för mycket kommer Hisingsbron, även om den är lägre än Götaälvbron, inte att bli en lågbro. När den är stängd kommer Hisingsbron att ha en segelfri höjd på 12 meter. Den är dessutom en så kallad lyftbro, som kan öppnas genom att mittendelen lyfts upp mellan fyra pyloner.
I öppet läge kommer bron att ha en segelfri höjd på 28 meter och hela öppnings- och stängningsprocessen för bron beräknas ta cirka 8 minuter.
Enligt Skanska är projektet tekniskt utmanande. Bland annat är grundläggningen komplicerad. Man har behövt påla sig ner upp till 110 meter genom leran för att nå berg och pålningsarbetet har behövt anpassas efter närheten till den gamla Götaälvsbron, som är känslig för rörelser.
En annan utmaning är det centrala läget. På grund av att det finns många kringliggande bostäder och projektet påverkar tredje man har man bland annat behövt följa vissa bullerkrav.
Viktig milstolpe
Eftersom arbetet med Hisingsbron fram tills nyligen till större delen bestått av grundläggning, som ägt rum under vattenytan, har det varit svårt för förbipasserande att se, men nu kommer bron att börjat växa upp över älven. Detta beror på att grundläggningen är färdig och stålet, som tillverkats i fabriker i Spanien, har börjat anlända.
Den första leveransen med ståldelar från Spanien lastades av i Frihamnen i Göteborg den 9 oktober 2019. Leveransen, som var en viktig milstolpe för projektet, innehöll 22 stycken sidospann, men det fortsätter att komma fler leveranser. Cirka två veckor efter den första lasten med sidospann anlände ytterligare 20 sidospann och den 21 november anlände det finska fartyget Meri med den första tvärbalken till Hisingsbron. När den 650 ton tunga tvärbalken satts på plats kommer sidospannen att börja monteras ett efter ett.
Redan vid årsskiftet kommer en stor del av bron över vattnet att ha tagit form och monteringen av sidospann och tvärbalkar beräknas vara klar i början av 2020. Senare under året anländer därefter de fyra pylonerna. Målsättningen är att bron ska öppnas för bil, buss, gång och cykel våren 2021 och ett halvår senare för spårvagn. Den uttjänta Götaälvbron kommer sedan att rivas senast till 2022.
[Faktaruta]
Hisingsbron
Byggherre: Trafikkontoret Göteborg
Arkitekt: Dissing+Weitling
Konstruktör: ELU, LAP, Tikab, Cowi
Entreprenör: Skanska, MT Højgaard
Byggstart: 2016
Byggtid: Cirka 5 år
Byggkostnad: 3,5 miljarder kronor (enligt 2009 års prisnivå)
Total brolängd: 1 380 meter (inklusive samtliga delar på land i form av ramper, kollektivtrafikbron och Stadstjänarebron)
Arpeggios brolängd: 440 meter
Total brobredd: Cirka 40 meter
Antal körfält: Två fordonstrafikfält i vardera riktningen, ett körfält för kollektivtrafik i vardera riktningen och dubbelriktade gång- och cykelbanor på båda sidor
Gång- och cykelbanornas bredd: 4,5 meter på den östra sidan och 6,5 meter på den västra sidan
Segelfri höjd (stängd bro): 12 meter
Segelfri höjd (öppen bro): 28 meter
Pylonernas höjd: Cirka 35 meter
Tid för öppnings- och stängningsprocessen: Cirka 8 minuter