Forskare vid University of New South Wales i Australien har utvecklat en effektiv och billig elektrod som skulle kunna användas vid industriell produktion av vätgas, som det bland annat görs stora satsningar på som bränsle inom fordonsindustrin.
Ineffektiva och dyra syreproducerande elektroder är en av de främsta hindren när det gäller kommersiell produktion av vätgas genom elektrolys, där vatten delas upp i syre och väte med hjälp av en elektrisk ström. Större delen av vätegasproduktionen sker därför fortfarande med hjälp av fossila bränslen, eftersom det är billigare än elektrolys.
Till skillnad från andra elektrolysanordningar, som använder ädelmetaller som katalysatorer, är den nyutvecklade elektroden emellertid helt och hållet gjord av de två rikligt förekommande metallerna nickel och järn. Elektrodens utformning minskar dessutom mängden elektricitet som går åt för att dela upp vattnet.
- Elektrodens tredimensionella arkitektur betyder att den har en enorm yta på vilken syreutvecklingsreaktionen kan ske, säger Chuan Zhao vid University of New South Wales.
Zhao tror att elektroden har stor potential när det gäller produktion av vätgas i industriell skala.