Göteborgs Stad: Skapa ett mer hållbart resande i Göteborg

Bild: Göteborgs Stad
Bild: Göteborgs Stad

I Göteborg ska klimatavtrycket vara nära noll år 2030. För att nå detta mål måste det tas fram lösningar som är lätta att genomföra, effektiva och funktionella. Nu bjuder Göteborgs Stad in företag, medborgare, föreningar, akademier i hela Göteborg att tillsammans skapa ett mer hållbart resande i södra Göteborg.

Vi har valt att fokusera på bostadsområden söder om Söderleden där vi vet att det finns ett högt koldioxidutsläpp från transporter i området. Genom att bjuda in alla delar av samhället kommer vi kunna skapa lösningar som får vardagslivet att fungera samtidigt som vi kan nå våra hållbarhetsmål, säger Markus Aarflot, projektledare mobilitetstjänster på stadsmiljöförvaltningen.

Första steget i processen blir två möten, där deltagarna introduceras för varandra och för utmaningen.

Det är enklare att komma på kreativa lösningar, att tänka tvärfunktionellt och att experimentera med nya idéer om man gör det tillsammans. Lösningar som kommer ur ett gemensamt arbete kan ju bara bli bra! säger Kristina Eberth, planeringsledare klimatneutrala Göteborg 2030.

Alla är välkomna men särskilt företag och föreningar i eller med koppling till området runt Sisjön, Hult, Askim, Hovås, Brottkärr och Billdal.

De förvaltningar inom Göteborgs Stad som medverkar i processen är stadsmiljöförvaltningen, demokrati- och medborgarservice och miljöförvaltningen.

Göteborg har tillsammans med 111 andra europeiska städer förbundit sig att bli klimatneutralt och stadens nya miljö- och klimatprogram satsar på att minska dess klimatpåverkan till ”nära noll” till 2030, med sikte på att uppnå nollutsläpp så snabbt som möjligt. Detta innebär att Göteborg måste minska utsläppen med minst 10,3 procent om året och konsumtionsbaserade utsläpp med minst 7,6 procent om året.

Källa: Göteborgs Stad