Blir Västra Rosersberg gata och VA Årets Bygge 2023?

Rosersberg Foto: Malin Gavelin

Västra Rosersberg gata & VA är på flera sätt ett föredömligt anläggningsprojekt. Fossilsnåla ledningsrör, respekt för biologisk mångfald och smart hantering av schaktmassor är några exempel. Budget kunde hållas och arbetet avslutades tre månader före deadline.

Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin infrastruktur. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. Vinnaren koras den 28 mars på Construction Summit och streamas på byggindustrin.se.

I Rosersberg växer ett av landets främsta logistikcenter fram. På uppdrag av Sigtuna kommun, har Sh bygg utfört omkringliggande markarbeten och även kopplat upp Sigtuna på Käppalatunneln, en förutsättning för hantering av
avloppsvatten. I projektet har det byggts över en kilometer gata för tung trafik och gång- och cykelbanor, VA, el, fiber och fjärrvärmeutbyggnad, dagvattenledningar, skyddsvall och två stora dagvattendammar.

– Vi har haft ett nära samarbete med beställaren och kunnat hantera saker på ett väldigt bra sätt i projektet. Det kändes som en samverkansentreprenad, trots att det inte var det, säger Ulf Eriksson, entreprenadchef på SH Bygg, sten och anläggning.