Pionjär levererar upp till 125 nya elbussar till Stockholm

Foto: Ebusco

Ebusco, ett företag inom utveckling av elbussar och laddningssystem, har tecknat ett kontrakt med transportföretaget Keolis Sverige gällande leverans av upp till 125 Ebusco 3.0 12-metersbussar. Leverans av de första femtio bussarna är planerad till 2024 och leveransen av de sjuttiofem bussarna blir möjlig 2025. Bussarna kommer att användas i och runt den svenska huvudstaden Stockholm.

Keolis Sverige har vunnit trafikaffär E42 i Bromma, Solna, Sundbyberg och Sollentuna. Ebusco 3.0 12-metersbussarna beställda av transportföretaget kommer att utrustas med ett >350 kWh batteripaket. Med köpet av de initialt femtio lättviktsbussarna kan företaget räkna med ett kollektivtrafiksystem med låg energiförbrukning i och runt den svenska huvudstaden. 

I Sverige omfattar transportföretagets Stockholmsverksamhet transport av närmare 800 000 personer som åker kollektivt varje dag. Företaget är även verksamt i Västra Götaland, Uppland, Värmland, Dalarna och Skåne. För att hålla denna verksamhet igång sysselsätter de nästan 5 000 personer.

Karl Orton, Direktör Affärsutveckling och fleet på Keolis kommenterar: "Ebuscos innovativa buss passar perfekt med vår ambition att minska vårt klimat- och miljöavtryck och Ebusco 3.0 har visat sig vara det självklara valet på vår väg mot nollutsläpp." 

Jonas Helsner, Sales Director Nordics på Ebusco, kommenterar: ”Det är spännande att vi har fått en rejäl order på en så stor stad som Stockholm. Detta är den första ordern för företaget i Sverige, efter att vi tidigare tagit en order för Norden med de i Danmark. Eftersom allt i Stockholm inte ligger inom gångavstånd är ett väl fungerande kollektivtrafiksystem oumbärligt.