Järnvägens kapacitetsbrist – en ödesfråga för Norden

Underhållsskuld och kapacitetsbrist gör att tåg i Norge och Sverige måste köra med kraftigt reducerad hastighet vilket riskerar att skapa stora förseningar för Europatransporter på järnväg.Foto: Konstantin Planinski/Unsplash

Järnvägens underhållsskuld, kapacitetsbrist och gröna omställning är inte bara en svensk fråga. 

Av Anders Carlsson

bild
Fehmarn Bält förbindelsen öppnar 2029 men hur redo är de nordiska järnvägssystemen för den väntade tillströmningen av tågtrafik? Den frågan kommer att debatteras på på Elmia Nordic Rail. På bilden byggarbeten från tyska Puttgarden FOTO: FEHMARN A/S

Tidpunkten för Fehmarn Bält­förbindelsens planerade öppnande 2029 närmar sig med snabba steg. Enligt prognoser från järnvä­gens aktörer kommer det snabbare spåret mellan Norden och kontinenten att leda till kraftigt ökande godstrafik. Men hur redo är Nordens järnvägssystem?

– Underhållsskulden måste man ju ta tag i, och det nu. För Sveriges del behöver framför allt infrastrukturen i Skåne – som är en flaskhals – för­bättras. Fyrspåret mellan Lund och Malmö är klart men det behövs fyra spår på en längre sträcka och dessut­om fler förbigångsspår, säger Helena Kyster-­Hansen.
 
Hon pekar på de stora problemen för godstrafiken i dag, långt innan Fehmarn Bält­förbindelsen väntas öka trafiken.

­– Det finns sträckor i alla de nordis­ka länderna där man har hastighets­restriktioner på grund av eftersatt underhåll. För ett godståg kan det handla om att man måste köra 40 i stället för 100 kilometer i timmen.

 En försening på någon eller några timmar för att släppa förbi passa­gerartåg när förbigångsspår saknas eller på grund av hastighetsrestrik­tioner kan också slå hårt.

– Det kan betyda att godståget i slutändan blir 24 eller 48 timmar försenat för att det inte hinner med sin anslutning i Europa. Om godset inte kan komma igenom kan det bli väldigt stora fatala följder. 

Det måste i så fall måste lyftas över på lastbil och då är frågan om kunden kommer tillbaka till järn­vägen, säger Helena Kyster­-Hansen.

bild
Helena Kyster- Hansen, president för Forum for 
 nordisk jernbanesamarbeid (NJS) 

På den Nordiska dagen är ett genomgående tema att samarbete mellan länderna kan lösa upp många knutar. Nordiska Rådet deltar med budskapet att det nordiska trans­portministerrådet bör återupprät­tas. Nordregioprojektet om nordisk infrastrukturplanering har också fått en programpunkt. Projektet utreder hur gränsöverskridande planering av transportinfrastrukturen kan stärkas i Norden. Nordregio är ett internatio­nellt forskningscentrum för regional utveckling och planering med säte i Stockholm.

Helena Kyster­Hansen ser flera sprickor i det nordiska järnvägs­samarbetet och exemplifierar med sträckan Oslo–Göteborg. 

bild
Ett snabbspår till kontinenten. Fehmarn Bält-förbindelsen med tunnelrör för biltrafiken till vänster och för tågen till höger. ILLUSTRATION: FEHMARN A/S

– I Norge arbetar man på att för­bättra förbindelsen till Sverige via Kornsjø. Men man jobbar inte rik­tigt på det i Sverige. Det går väldigt mycket godstrafik på sträckan och väldigt många passagerare vill också resa mellan städerna. Men färden tar ju en jätteomväg. Samtidigt kan last­bilarna bara tuta och köra rakt upp på Svinesundsbron. Hon nämner sträckan Oslo­-Stock­holm som ett lärande exempel.

– Där gör man ju ett gemensamt arbete. Det handlar om att man behö­ver jobba på båda sidor. 

En annan utmaning för Norden är den så kallade kvarkenförbindelsen, en bro eller en energiförbindelse mel­lan Umeå och Vasa. Den nya regering­en i Finland har beslutat att utreda om projektet ska genomföras. Det är Rysslands krig mot Ukraina som har skapat en ny situation. Fin­lands utbyte med andra länder måste i huvudsak ske västerut och Ryssland har förmåga att skapa störningar i försörjningtrafiken i södra Östersjön. Kvarkenförbindelsen har också fått en egen programpunkt på Nordisk dag. 

– Men det är kapacitet som är Nor­dens största fråga. Och sedan är det också vilka prioriteringar som ska göras. Det är politikerna som måste besluta om alla de här frågorna, säger Helena Kyster-­Hansen.

bild
Vid banarbeten måste ofta hela järnvägssträckor stängas eftersom det saknas förbigångsspår vilket slår hårt mot järnvägstransporterna. FOTO: NRC GROUP