E22 i Lund byggs om

Peab bygger om E22:an i Lund Bild: Trafikverket

Peab har tilldelats uppdraget att omforma E22 Trafikplats Lund Södra och väg 108 mellan Staffanstorp och Lund av Trafikverket till ett värde av 533 miljoner SEK. Med daglig trafik på över 50 000 fordon är projektet inriktat på att minska köbildningar och öka kapaciteten för säkrare och smidigare resor.

Den ombyggda trafikplatsen Lund Södra inkluderar cirkulationsplats och klöverbladsramper, med utbyte av samtliga broar längs sträckan. Väg 108 breddas till 2+2-körfält med mittseparation och övergångsbroar för gång- och cykeltrafik. Denna omstrukturering förväntas inte bara förbättra trafiksäkerheten utan också underlätta för arbetspendlare och kollektivtrafiken, samtidigt som den främjar godstransporter.

För att möta de höga miljökraven fokuserar företaget på att minska växthusgasutsläpp och energianvändning med över 42 procent. Användningen av miljövänliga material som ECO-Betong och ECO-Asfalt är en del av strategin för att möta Trafikverkets krav och minimera miljöpåverkan.

Projektet, som startar i februari 2024, förväntas vara färdigställt till december 2026 och kommer att innefatta vissa helgavstängningar på E22:an under arbetets gång. Uppdraget, en totalentreprenad, markeras för orderanmälan under det fjärde kvartalet 2023.