Kartläggningsuppdrag för Ramboll på Antarktis

Martin Wiström, till vardags på Ramboll RST i Malmö, ute på uppdrag vid Rotherabasen. Fotograf: Ramboll

En snabb och effektiv georadarmätning på Rothera forskningsstation i Antarktis gjordes av Ramboll för att kartlägga markförhållandena på och runt landningsbanan inför ett stort underhållsprojekt 2024.

Martin Wiström från Ramboll, specialiserad på geoteknik, svarade på uppdraget och genomförde mätningar i det korta fönstret innan den antarktiska vintern. Resultaten bekräftade att planerat underhåll inte stöter på stora problem och hjälper till att hålla tidsschemat.

Forskningstationen använde sin egen georadar för glaciärsprickor, men företagets specialiserade utrustning användes för markmätningar på barmark. Martin, kallad "vägnörd," ledde insamlingen och behandlingen av data för att skapa en tredimensionell modell och analysera resultaten på plats. Trots snöfall dagen efter avslutade mätningarna gav uppdraget teknisk spänning och utmaning. För att komplettera undersökningarna planeras ytterligare mätningar nästa vår, men de grundläggande förhållandena är fastställda.

Rothera forskningsstation, belägen på Adelaide Island vid den antarktiska halvön, befolkas av cirka 100 personer sommartid och 20 personer vintertid. Landningsbanan används för olika aktiviteter, inklusive brännboll och maraton. Martin beskriver platsen som en enklav mitt i ingenstans, där ovanliga arbeten kombineras med vardagliga aktiviteter. Besöket inkluderade en skidtur på glaciären och en rigorös säkerhetsutbildning. Djurlivet runt omkring, med pälssälar och pingviner, bidrog till den unika upplevelsen.

 

b
Brännbollsmatch på landningsbanan, Rotherabasens enda platta yta. Fotograf: Martin Wiström, Ramboll