En försenad Engholmsbro har nu öppnat för trafik

Engholmsbron. Foto: Karlstad kommun

Efter förseningar har nu den nybyggda Engholmsbron på Lamberget i Karlstad öppnat för trafik. Den tidigare bron revs i augusti 2021, och den nya bron, planerad att öppnas i oktober 2022, drabbades av förseningar på grund av en underleverantörs konkurs. Trots planen att öppna bron i september 2023, påverkades projektet av ytterligare förseningar.

Förseningarna under höst och vinter berodde på att bron inte godkändes vid besiktningar på grund av fel i montering och dokumentation. Nu, efter att entreprenören har åtgärdat bristerna, har bron godkänts för öppning, enligt Stefan Prochazka, projektledare för brobygget.

"Nu känns det skönt att vi äntligen kan släppa på trafiken. Det här har varit mer långdraget än vi hade önskat," säger Monika Bubholz, ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Valmet, med över tusen anställda, är en av de företag som mest påverkats av den stängda bron.

"Vi är väldigt glada att bron nu är öppen. Ur ett logistikperspektiv förenklar den här bron väldigt mycket. Både inkommande och utgående transporter har behövt köra runt hela området, så det här sparar oss mycket tid," säger Magdalena Ottosson, logistikchef på Valmet.

Efter öppningen kommer den gamla järnvägsbron intill Engholmsbron att rivas. Det återstår även några kompletterande målningsarbeten, men varken målningen eller rivningen kommer påverka trafiken. Dessa arbeten förväntas vara klara till sommaren.

Fakta om bron: Den nya Engholmsbron är en 32 meter lång, 14,5 meter bred och 220 ton tung fackverkbro i stål.