Tjörnbrons kablar byts ut

Tjörnbron. Foto: Svante Örnberg

I april kickar den tredje etappen igång i det löpande projektet att ersätta samtliga 64 kablar på Tjörnbron. Denna gång är fokus riktat mot att byta ut åtta av de 32 kablar som stöder bron i dess mittspann. Med beräknad färdigställande i november är detta ett betydelsefullt projekt för att säkerställa bron fortsatta funktion.

Historiskt sett har Tjörnbron genomgått betydande förändringar. Redan år 2015 inleddes projektet med ett försök att byta ut endast två kablar, följt av en första officiell etapp där 14 kablar ersattes under 2019. Därefter följde ännu en etapp där sexton kablar byttes ut. Nu, i den tredje etappen, är det entreprenadföretaget Svevia som tillsammans med Trafikverket kommer att genomföra arbetet, i samma anda som de två tidigare etapperna.

Projektets förutsättningar och metod förblir oförändrade från de tidigare etapperna, med fokus på att säkerställa att arbetet utförs effektivt och noggrant. Detta är särskilt viktigt med tanke på Tjörnbrons strategiska roll som en viktig trafikled. Allt arbete kommer att utföras under en begränsad tidsram nattetid, när bron stängs av för all trafik mellan klockan 23.00 och 04.30. Dock kommer nödvändiga arrangemang att finnas för blåljustrafik att passera under denna period.

Inför starten av projektet i april kommer Svevia att etablera sin arbetsplats under mars månad. Planen är att inleda projektet med fyra kabelbyten under våren, följt av ytterligare fyra byten efter sommaren med start i september. Detta strukturerade tillvägagångssätt möjliggör en effektiv hantering av projektets olika faser och minimerar störningar för trafiken.

Det ekonomiska värdet av detta projekt uppgår till cirka 47 miljoner, vilket speglar den omfattande och betydelsefulla naturen av infrastrukturarbetet. Under etableringsfasen kommer ett körfält att stängas, och i slutet av mars kommer bron att stängas helt under en natt för förberedande åtgärder. Därefter följer cirka tre nätter för själva kabelbytet, vilket totalt innebär åtta avstängningar mellan april och maj samt september till november.

Tjörnbron är en snedkabelbro med en längd på 661,5 meter och totalt 64 snedkablar. De kablar som nu ska bytas ut är de längsta, mätande 161 meter och vägande imponerande 14 ton vardera. För att utföra detta arbete på ett säkert sätt är goda väderförhållanden avgörande, inklusive vindstilla och klar sikt.

Projektet planeras att vara avslutat i slutet av november 2024.

Källa: Trafikverket/Svevia