Västtrafik planerar för längre spårvagnar – fyra hållplatser tas bort

Västtrafik börjar köra med nya, längre spårvagnar i vinter. Spårvagnarna blir 45 meter långa och rymmer över 300 resenärer. Foto: Västtrafik

I vinter planerar Västtrafik att introducera längre spårvagnar längs linjerna 5 och 11 i Göteborg för att möta stadens växande kollektivtrafikbehov. Denna förändring innebär emellertid att fyra hållplatser längs dessa linjer kommer att tas bort då de anses vara för nära varandra.

Utökad Kapacitet för Göteborgs Växande Behov

Med Göteborgs förväntade tillväxt förväntas också behovet av kollektivtrafik öka. Ett sätt att möta denna ökning är att införa längre spårvagnar. Västtrafiks nya spårvagnar, som mäter 45 meter jämfört med de nuvarande 30 meterna, kommer att göra det möjligt att ta ombord fler passagerare och därigenom minska trängseln.

Hållplatserna som Försvinner

De fyra hållplatserna som kommer att tas bort är Sanatoriegatan, Ättehögsgatan, Bäckeliden och Roddföreningen. Beslutet att ta bort dessa hållplatser grundas på deras närhet till andra hållplatser samt det låga antalet passagerare som använder dem för på- och avstigning.

Roger Vahnberg, vice VD på Västtrafik, förklarar beslutet:

"Alla hållplatser längs linje 5 och 11 behöver vara tillräckligt långa för att säkerställa säkra ombord- och avstigningar. Vi har också övervägt möjligheten att påskynda trafiken och utvärderat om vissa hållplatser ligger för nära varandra och kan tas bort utan att det negativt påverkar våra resenärer alltför mycket."

b
Roger Vahnberg, vice vd, Västtrafik. Foto: Västtrafik

Snabbare Resor och Ökad Kapacitet

För resenärer som passerar hållplatserna innebär detta kortare restider. Även om det bara handlar om några minuter per tur, kommer de sammantagna tidsbesparingarna över dagen att vara betydande och resultera i en ökad kapacitet för spårvagnssystemet som helhet.

Alternativa Resvägar

Medan det är olyckligt för dem som använder de hållplatser som tas bort, påpekar Vahnberg att resenärerna fortfarande kommer att ha tillgång till närliggande hållplatser. För varje borttagen hållplats har Västtrafik identifierat närliggande alternativ, inklusive information om gångavstånd och tillgängliga linjer.

Framtida Planer och Mål

Datumet för när hållplatserna tas bort är ännu inte fastställt, men det kommer att ske i samband med införandet av de nya längre spårvagnarna, som förväntas levereras i slutet av sommaren. Denna förändring är också en del av det gemensamma målet mellan Västtrafik, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad för att förbättra kollektivtrafikens kapacitet och minska restiderna fram till år 2035.

Förbättringar för Göteborgs Kollektivtrafik

Sammanfattningsvis representerar införandet av längre spårvagnar och borttagningen av närliggande hållplatser ett steg framåt för att anpassa Göteborgs kollektivtrafik till stadens växande behov. Detta återspeglar ett medvetet försök att förbättra effektiviteten och kapaciteten för spårvagnssystemet samtidigt som det ger resenärerna ett hållbart alternativ för sina transporter i framtiden.

b
Skiss på den 45 meter långa spårvagnen M34. Foto: Västtrafik

Källa: Västtrafik