Swedavias utrikesresande ökar starkt trots svag krona

Arlanda. Foto: ahmad rihawi/unsplash

I juli 2024 rapporterade Swedavia en ökning av passagerartrafiken vid sina tio flygplatser. Totalt reste drygt 3,2 miljoner resenärer via Swedavias nätverk, vilket markerar en uppgång med en procent jämfört med samma månad förra året.

Arlanda och Landvetter bidrog särskilt starkt till den positiva utvecklingen, med signifikanta ökningar i utrikesresandet.

Arlanda, Sveriges största flygplats, såg en åttaprocentig ökning i utrikesresandet under juli, medan Landvetter hade en ökning på nio procent. På en övergripande nivå ökade utrikesresandet vid Swedavias flygplatser med sex procent. Däremot minskade inrikesresandet med hela tjugoett procent, vilket delvis kan förklaras med lägre efterfrågan och tillfälliga stängningar av Bromma och Kiruna för banarbeten under månaden.

Trots en svag krona och en osäker ekonomisk situation har utrikesresandet visat tecken på återhämtning efter pandemin. Den minskade inrikestrafiken har dock påverkats av både infrastrukturproblem och minskad efterfrågan.

Arlanda hanterade drygt 2,3 miljoner resenärer i juli, vilket är en ökning med fem procent från året innan. Utrikesresandet på Arlanda steg med åtta procent, medan inrikesresandet minskade med sexton procent. Landvetter hade drygt 601 000 resenärer under samma period, en ökning med sex procent, men här minskade inrikesresandet med trettio-tre procent. Bland övriga flygplatser varierade resultaten, med Ronneby och Umeå som starka utropstecken, medan Kiruna och Bromma hade den svagaste utvecklingen.

Källa: Swedavia