Nytt steg mot vätgasledning mellan Jokkmokk och Luleå

Den planerade ledningen kommer att grävas ner under mark och gå från Letsi i Jokkmokks kommun till Hertsön i Luleå kommun. Foto: Nordion Energi

Det svenska energibolaget Nordion Energi bjuder in till ett samråd inför den planerade ansökan om koncession för en markförlagd vätgasledning. Den planerade ledningen, som kommer att sträcka sig från Letsi i Jokkmokks kommun till Hertsön i Luleå kommun, är ett steg i Sveriges övergång till en fossilfri industri.

Den markförlagda ledningen är en del av det ambitiösa projektet Power2Earth, som drivs i samarbete mellan Fertiberia, Lantmännen och Nordion Energi. Vätgasen, som ska transporteras från en produktionsanläggning i Letsi till en ny anläggning i Luleå, kommer att användas för fossilfri produktion av mineralgödsel. Ledningen på 170 kilometer är dessutom ett viktigt första steg mot att etablera Nordic Hydrogen Route, en framtida vätgasinfrastruktur mellan Sverige och Finland.

Projektet har stor betydelse för Sveriges klimatomställning, särskilt inom industrisektorn, och infrastrukturen kommer att vara tillgänglig för alla aktörer med behov av vätgas. För att säkerställa att ledningens sträckning har minimal påverkan på människa och miljö, genomförs nu ett samråd i Jokkmokks, Bodens och Luleås kommuner. Samrådet ger kommuner, myndigheter, företag, fastighetsägare, rättighetsinnehavare, närboende och andra intressenter möjlighet att yttra sig om projektet och bidra till att forma den slutliga ledningsdragningen.

Den planerade vätgasledningen är inte bara ett stort steg för Sveriges industriella framtid utan också en symbol för den breda omställning som krävs för att nå landets klimatmål.