Vädjan från regionala flygplatser - Kräver ökad statlig finansiering

Skellefteå flygplats. Foto: Niklas Jonasson/Usplash

Branschorganisationen Svenska regionala flygplatser betonar att det är avgörande för budgetförhandlingarna på Harpsund att beakta flygbranschens svåra situation. De uppmanar regeringen att höja den statliga finansieringen till de regionala flygplatserna från tre till fyra promille av hela infrastrukturbudgeten, vilket organisationen ser som en nödvändig men ändå blygsam ökning.

I ett utskick från Svenska regionala flygplatser vädjar organisationen till regeringen om en, enligt dem, helt nödvändig men ändå blygsam ökning av den statliga finansieringen till de regionala flygplatserna, från tre promille till fyra promille av hela infrastrukturbudgeten.

Flygbranschens utmaningar efter pandemin

Den svenska flygbranschen, särskilt de regionala flygplatserna, har drabbats hårt av försämrat läge och behöver omedelbara insatser. Återhämtningen efter pandemin har gått långsamt, och bristen på svenska flygbolag förvärrar situationen.

Flygskatt och flygskam hämmar resandet

En stor orsak till minskat flygande i Sverige är flygskatten, som gör resandet dyrare. Trots minskad debatt kring flygskam är den fortfarande djupt rotad, vilket påverkar svenskarnas vilja att flyga, även när fossilfritt flyg finns som alternativ.

Regionala flygplatser i kris

Minskad flygtrafik slår särskilt hårt mot mindre destinationer. Regionala flygplatser har inte återhämtat sig efter pandemin, vilket skapar stora ekonomiska påfrestningar för små kommuner som är beroende av flyget för viktiga transporter.

Regeringens stödinsatser otillräckliga

Trots att regeringen har höjt det statliga driftstödet till regionala flygplatser, har pengarna ännu inte betalats ut, vilket skapar ytterligare press. Svenska regionala flygplatser kräver att reformer och beslut genomförs snabbare än planerat.

Krav på ökad prioritering i budgeten

Flygskatten behöver avvecklas helt, inte bara halveras, och driftstödet måste omedelbart höjas till en nivå som motsvarar 75 procent av flygplatsernas underskott. En liten ökning av andelen av infrastrukturbudgeten skulle säkerställa flygplatsernas framtid.

Källa: Svenska regionala flygplatser