Jacobi Group är på en resa för att bli det mest hållbara företaget och för att ta itu med de svåra problemen med föroreningar längs vägen

Jacobi Group erbjuder ett brett sortiment av aktivt kol samt jonbytare.

Jacobi Group är ett lösningsorienterat företag som främst är känt för att tillverka och leverera produkter baserade på aktivt kol. Huvudkontoret ligger i Sverige, men koncernen är verksam globalt och omfattar ytterligare två affärsenheter: jonbytare och filtertjänster.

De tre affärsenheterna kompletterar varandra och samarbetar ofta för att tillhandahålla en skräddarsydd, heltäckande och sömlös lösning för kunder inom olika branscher och tillämpningar, till exempel vattenrening, olje- och gasrening samt livsmedels- och dryckestillverkning.

Genom divisionen för jonbytare kan Jacobi tillhandahålla enbart resiner eller resiner tillsammans med aktivt kol, och genom serviceenheten hyr Jacobi ut mobila filter, samt erbjuder hantering av media, testning, support och nödvändig logistik.

Under de senaste åren har Jacobi lagt stort fokus på hållbarhet med målet att bli branschens mest hållbara leverantör.

Företaget har tagit ett helhetsgrepp och tittat från alla vinklar på vilka områden förbättringar kan göras. För att ta reda på var det fanns svaga punkter gick Jacobi samman med Maastricht University för att genomföra en livscykelanalys av aktivt kol baserat på kokosnötsskal.

b
Den globala uppvärmningspotentialen för aktivt kol baserat på
kokosnötsskal har minskat med 54 % jämfört med aktivt kol baserat på stenkol.

I Jacobis egna processer och verksamheter var koldioxidavtrycket och den globala uppvärmningspotentialen låg, men indirekta faktorer högre upp i värdekedjan kunde förbättras. Baserat på studiens resultat utarbetades planer för att hjälpa företagets partners och leverantörer att förbättra sitt hållbarhetsarbete.

Under senare delen av 2023 lanserade Jacobi sitt Go Green-initiativ som är utformat för att sammanföra alla aspekter av hållbarhet – inklusive produktinnovation, CleanTech, produktförbättring och återaktivering av förbrukat kol.

Jacobi har också gjort stora investeringar i reaktiveringsanläggningar och nyligen utökat sin europeiska reaktiveringsanläggning. Koldioxid-avtrycket vid återvinning av mättat aktivt kol är 80 procent lägre än vid tillverkning av nytt aktivt kol, så det finns ett starkt miljömässigt motiv för att återvinna kol.

PFAS är ett relativt nytt, men extremt snabbväxande område. Över hela världen inför regeringar allt strängare regler för tillåtna PFAS-nivåer. Som en konsekvens av detta upplever många kunder att de mycket snabbt måste investera i en lösning.

PFAS-problemet innebär en unik utmaning. Normalt har en applikation gjort sitt jobb när föroreningarna avlägsnats och fångats upp i det aktiva kolet. När det gäller PFAS är bara hälften av problemet löst. Att transportera infångade PFAS till en deponi, även i koncentrerad form, kommer helt enkelt bara flytta problemet. En ”forever chemical” behöver en ”forever solution”.

b
PFAS-kemikalierna har letat sig in i dricksvattentäkter över hela världen och skapat något av en global kris.

Jacobi har arbetat sedan 2022 med att utveckla den lösningen och är glada att kunna säga att de nu har den. När kolet har transporterats till Jacobis europeiska anläggningar kan de reaktivera använt kol med PFAS i högtemperaturugnar. På så sätt bryts PFAS-molekylerna ner till grundläggande fluoridföreningar.

Vid Jacobis anläggning i Premnitz i Tyskland genomförde Jacobi ett test med en strikt och detaljerad godkännandeprocess för att säkerställa en säker och föroreningsfri PFAS-reaktivering. Testet utfördes och kontrollerades av TüV (som arbetar under ISO-certifiering DIN EN ISO/IEC 17025). Efter utvärdering har myndigheterna beviljat Jacobi tillstånd att reaktivera PFAS-belastat aktivt kol.

Förutom kol och jonbytare kan Jacobi också tillhandahålla de mobila filterenheter som behövs, plus all nödvändig logistik, inklusive hantering av förbrukade medier. Jacobis affärsenhet för service erbjuder även tester (på plats och i laboratorium), teknisk support, samt även återvinning.

Det nordiska teamet är erfaret, kunnigt och effektivt. Med kundtjänst i Kalmar blir kommunikationen enkel, och geografiskt befinner Jacobi sig nära många av deras kunder,  vilket gör fysiska besök enklare.

”Att arbeta med vårt nordiska team är en blandning av miljöengagemang, applikations-expertis, kundfokus och glädje”, säger Jacobis EMEA Business Director, Jan Reinier Gosker. ”Kombinera dessa ingredienser och resultatet blir ett smidigt, effektivt och ändamålsenligt team.”

b
Via affärsområdet Services erbjuder Jacobi mobila filterlösningar och alla nödvändiga kringtjänster.

”För oss är det viktigt att vi finns nära kunderna och håller en mycket hög servicenivå”, säger Linda Magnusson, Nordics Team Leader. ”Vårt nordiska team kan arbeta effektivt i en komplett kedja, där vi har kvalitet i hela kedjan, ända från starten till slutlig leverans.”

Det nordiska teamet ser fram emot att växa på de olika marknader där Jacobi är verksamma och att skapa nya relationer med strategiska partners samt att utveckla befintliga relationer.

”Att ta itu med komplexa nya frågor som PFAS är inte en lätt uppgift, men genom att arbeta tillsammans är vi övertygade om att vi kan fortsätta att vara innovativa och lösa problemet. Att göra bra genom att göra gott, helt enkelt”, avslutar Linda Magnusson.

b
Linda Magnusson, Nordics Team Leader vid huvudkontoret i Kalmar.

 

För mer information om Jacobis PFAS-lösning, besök: jacobi.net/pfas

För att lära mer om hur Jacobi arbetar hållbart, besök: jacobi.net/sustainability-journey/

Jacobi Group anordnar också webbseminarier som behandlar ämnen som det globala PFAS-problemet och hur det kan lösas.