Extra finansiering till flera våtmarksprojekt

Östergötland. Foto: Robert Gramner/Usplash

Kommunerna i Blekinge, Kalmar, Halland, Jönköpings, Östergötlands och Norrbottens län kan nu söka extra finansiering till våtmarksprojekt. Även lokala föreningar, aktörer och markägare kan initiera projekt och söka stödet tillsammans med sin kommun.

 Det är den Lokala naturvårdssatsningen (LONA) med inriktning våtmarker, som har en extra ansökningsomgång. Medel finns för att restaurera befintliga eller anlägga nya våtmarker. Medlen kan också sökas till undersökningar, förstudier och förberedelsearbete, vilket ofta behövs i våtmarksprojekt. 

De extra våtmarksbidragen kan sökas fram till 1 oktober i sex län: Blekinge, Kalmar, Halland, Jönköping, Östergötland och Norrbotten. Kommuner i dessa sex län kan söka bidragen, men även lokala föreningar och markägare kan initiera våtmarksprojekt och söka finansiering tillsammans med sin kommun. Det går att söka stöd upp till 90 procent av kostnaderna. 

– Den här extra utlysningen gäller alltså extra medel för i år och i sex län. Alla kommuner kan söka projektmedel för nästa år genom att skicka in sin ansökan senast 1 december, förklarar Lotta Sjöholm, nationell Lona-samordnare på Naturvårdverket.

Sverige behöver återskapa stora ytor våtmark för att klara flera miljö- och klimatutmaningar. Markägare är centrala för att det ska bli mer våtmark i Sverige eftersom åtgärderna är frivilliga. Våtmarker bidrar till biologisk mångfald och kan skydda mot torka, översvämningar och bränder. De flesta våtmarker renar vatten från näringsämnen och kan därmed minska övergödningen. En enskild våtmark bidrar inte med samtliga nyttor, utan en variation av våtmarker gör det tillsammans. Vissa våtmarker, torvmarker, binder stora mängder kol. Det är när torvmarker dräneras på vatten som marken slutar att binda kol och istället släpper ut koldioxid i luften.

Källa: Naturvårdsverket