Grov dataintrång från främmande makt bakom påverkanskampanj

Dataintrången skedde sommaren 2023 mot ett företag som tillhandahåller mass-sms-tjänster. Foto: nasa/unsplash

Säkerhetspolisen har bedrivit en förundersökning om ett grovt dataintrång från främmande makt. Intrånget bedöms vara en påverkanskampanj som genomförts på uppdrag av den iranska regimen.

Dataintrången skedde under sommaren 2023 mot ett företag som har en tjänst för att skicka ut mass-sms. Genom att skaffa sig access skickade en iransk cybergruppering ut stora mängder sms med uppmaningar till hämndaktioner mot koranbrännare.

– Säkerhetspolisen kan fastslå att en cybergruppering agerat på uppdrag av det iranska revolutionsgardet för att genomföra en påverkanskampanj. Syftet var bland annat att måla upp bilden av Sverige som ett islamfientligt land och skapa splittring i samhället, säger Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen.

Främmande makt har en hög förmåga och agerar ofta långsiktigt för att genomföra cyberangrepp. De använder sig av en rad olika tillvägagångssätt för att utföra angreppen, och de agerar ofta på ett sätt så att de kan dölja att det är en stat som utfört angreppet. Sedan tidigare har säkerhetspolisen även sett hur Iran använder sig av kriminella nätverk för att utföra våldshandlingar mot andra stater.

– Vi ser mycket allvarligt på den säkerhetshotande verksamhet som bedrivs mot Sverige. Det kan handla om en kombination av lagliga och olagliga metoder där målet kan vara både att skapa stabilitet för den egna regimen, svartmåla andra länder, stjäla information eller påverka politiska beslut. Sårbarheter och tillfällen som uppstår utnyttjas systematiskt för att genomföra säkerhetshotande verksamhet, säger Fredrik Hallström.

Säkerhetspolisen vet att främmande makt som Iran agerar på tillfällen som uppstår för att skapa splittring och stärka den egna regimen. Genom att utnyttja sårbarheter kan cyberhotaktörer skaffa sig tillgång till till system som sedan utnyttjas vid rätt tillfälle.

– Främmande makt utnyttjar sårbarheter för att främja sin egen agenda. Vi ser att de nu agerar allt mer aggressivt och det är en utveckling som sannolikt kan komma att eskalera. Här är det viktigt att alla delar av samhället ser över det egna skyddet, säger Fredrik Hallström.

Förundersökningen kring dataintrången sommaren 2023 är nedlagd eftersom förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas.

Källa: Säkerhetspolisen