Då är hyra utrustning mer lönsamt och hållbart än köp

Att köpa VA-utrustning är ofta en kapitaltung investering. Vid tidsbestämda projekt kan det vara mer lönsamt att hyra. VA och VVS-agenturen Ibeco har för närvarande branschens bredaste utbud av utrustning för uthyrning.

– Många av våra produkter är ganska stora och kostsamma för en kund att köpa in. Då kan det vara mycket mer ekonomiskt hållbart att hyra den tid de behöver specialprodukterna, säger Urban Edlund, försäljningschef IBECO Rental.

b

1968 startades IBECO av första generationen Berglunds. Fritz Berglund, i folkmun kallad ”Millimeter-Fritz”, hade på den tiden mästerbrev inom VVS-yrket. Han startade snabbt sin yrkesbana med kvalificerade lösningar inom VA- och VVS-branschen. Bolaget som genomgått generationsskiften har haft som ledstjärna att hålla hög servicegrad och kvalitet.

Parallellt med försäljning erbjöd IBECO en viss uthyrningsverksamhet. Men det var för drygt fyra år sedan som man gjorde en medveten satsning på affärsområdet.

– Uthyrning ligger helt rätt i tiden där kunderna blir alltmer miljömedvetna. Det finns också praktiska fördelar att slippa göra service och underhåll själv, säger Urban Edlund.

b

Uthyrning erbjuder också flexibilitet vilket ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar vid projektuppdrag. Om ett projekt exempelvis pågår i tolv månader kan en maskin hyras under åtta månader och en annan i kanske två.

– Vår styrka är att vi kan erbjuda hela bredden av produkter till uthyrning som kan behövas i ett projekt.

Genom att representera tillverkare från hela världen har vi ett sortiment med både bredd och spets.

Dessutom gör vi fullständiga installationer och har beredskap på daglig drift. Vi tar även hand om utrustningen under projektet, säger Urban Edlund.

b

Genom att hyra utrustning och maskiner kan kunderna spara pengar då de slipper lagerhållning. Och genom tillgången till IBECO:s sortiment får de alltid de senaste versionerna av den efterfrågade utrustningen.

– Det kan finnas maskiner som är otympliga, kostbara och tidskrävande, inte minst när det gäller underhåll, som har stått i flera år ute hos kommuner och entreprenörer. Då är de inte uppdaterade, till exempel med senaste miljöklass, säger Urban Edlund.

b

För att köpa in relevanta maskiner och utrustning uppdaterar IBECO regelbundet sin produktkatalog. Det sker ofta i samråd med kunderna i branschen som ofta efterfrågar maskiner som är bättre ur miljösynpunkt.

– Vi försöker hålla katalogen levande tillsammans med våra kunder. Vi träffar dem och får lite tips, och ser vi något gemensamt; att det här skulle kunna vara en bra produkt att använda i erbjudandet, så skaffar vi det. Det tillkommer nyheter hela tiden, säger Urban Edlund.

b

En produkt där IBECO ligger i absolut framkant är utrustning för förbipumpning. Dessa kan ofta vara det bästa alternativet vid komplicerade projekt. Och maskinerna byggs på med större och bättre rörsystem och styrning.

IBECO erbjuder möjligheten att hyra pump med tillbehör till både små och stora projekt. I katalogen finns uthyrningspumpar från 5,5-75 kW, eldrivna eller dieseldrivna med kapacitet från 120-1100 m3/h

– Vi erbjuder specialpumpar som kan hantera stora flöden avseende avlopp och dagvatten. Vi kan också hjälpa kunderna med beräkningar, installation, daglig drift, beredskap, larmfunktioner om något oförutsett händer och övervakning med telemetri. Det gäller allt från minsta pump till största kapacitet, säger Urban Edlund.

En annan produkt som allt mer efterfrågas av IBECOS kunder är spontkassetter eller schaktboxar.

Genom att använda spontkassetter minskar de störningar som grävandet medför för omkringliggande trafik och gående. Bilköerna minskar och de ytor som måste asfalteras om kan reduceras med 60-70 procent.

Spontkassetter ökar också tryggheten för de som arbetar i schakten. Redan vid 1,5 meter djupa schakt som grävs med släntlutning kan faktorer som jordkvalitet, väder och temperaturer leda till ras och allvarligt skada för personal som jobbar där nere.

– Där kommer säkerhetsaspekten in. Och det gäller egentligen allting med en modern flotta som minskar risken att det ska hända nånting under projektet, säger Urban Edlund.

b

IBECO är en del av den nordiska Uniwaterkoncernen. vars dotterbolag är specialiserade på VA-lösningar och vatteninfrastruktur. Uniwater bedriver verksamhet inom fem specialistområden: Pumping Stations, Automation, Water Treatment, Products och Solutions.

– Det är en fördel att det i Ibeco, men även i Uniwater-gruppen, finns mycket kunskap som kommer till nytta vid ett större projekt. Vi kan få en helt annan helhet på totalen i ett projekt tillsammans med de andra bolagen i Uniwater-gruppen, säger Urban Edlund.

 

b

ibeco.se/uthyrning