Hållbarhet och cirkulär ekonomi är några teman när betongbranchen samlas till årets upplaga av Betongdagen på Hilton i Stockholm den 24 oktober. Här presenteras bland annat hur betong och rivna byggnadsdelar kan återvinnas. Dessutom bjuds det på planerade infrastrukturprojekt samt senaste nytt om byggkonjunkturen
– När vi tittade på vad branschen ska åstadkomma och vilka ämnen som är intressanta vid ett sådant här event kunde vi inte komma ifrån miljöfrågorna och hållbarhetstänket, och där tror jag att AI kan hjälpa oss framöver, säger Göran Andreasson, sekreterare hos arrangören Svenska Betongföreningen.
Infrastruktur har fått en egen programpunkt på Betongdagen. Representanter från Trafikverket medverkar under dagen för att berätta om de stora projekt som år på gång framöver.
– Det handlar om tågförbindelser men också andra typer av infrastrukturprojekt. I samband med det kommer man också ha ett inlägg om hur man jobbar med klimatarbetet inom Trafikverket, säger Göran Andreasson.
AI letar sig in i alla samhällssektorer och betongsektorn är inget undantag. Därför har också den omdiskuterade teknologin fått en framträdande plats på Betongdagen.
– Vi sträckte ut handen till branschen för att höra hur långt man har kommit inom AI, och vi har hittat några intressanta talare som kan belysa detta, säger Göran Andreasson.
En programpunkt handlar om Optimering av konstruktioner, närmare bestämt om hur tekniken kan användas vid brobyggen.
– Förr satt man med papper och penna och räknade ut något som kunde fungera och så var man nöjd med det. I dag kan man med optimerad konstruktion göra flera hundra interaktioner för att utröna om man kan hitta en bättre lösning.
Optimerad konstruktion är också en viktig länk i hållbarhetstänket.
– De flesta av våra konstruktioner, om vi tittar tillbaka i historien, är överdimensionerade, och det gäller inte bara inom betongsektorn. Med optimerad konstruktion kan vi minska materialåtgången till mer hållbara nivåer, och där tror jag att AI är ett hjälpmedel, även om det inte är den enda lösningen, säger Göran Andreasson.
Betongdagen fortsätter hållbarhetstemat med programpunkter om cirkulär ekonomi. Här kommer åhörarna att få ta de av kunskap kring koncepten ”återhus” och ”ReCreate”.
RISE-projektet ”Återhus” övergripande mål är att bidra till branschens omställning till cirkulära materialflöden samt ökad hållbarhet i enlighet med internationella mål (Agenda 2023) och nationella mål och direktiv. Återhus har utvecklat processer, metoder och tekniker för storskaligt återbruk av tunga byggnadsdelar av stål och betong som är två av de mest resurs- och energiintensiva materialen under produktion, och de har ofta lång livslängd kvar vid rivning i ny- och ombyggnation.
KTH-projektet Recreate undersöker i sin tur förutsättningarna för- och möjligheterna med att återanvända betongelement. I dag återanvänds betongelement nämligen mycket sällan.
– Nästan allting vi gör i vårt samhälle påverkar klimatet, så det bästa vore att vi inte gjorde någonting. För vad vi än gör och vilket byggmaterial vi än väljer påverkar det klimat och hållbarhet. Därför gäller det att hitta de bästa vägarna här, säger Göran Andreasson.
Betongdagen kommer också att ta upp de nya uppdateringarna avseende betong som finns i AMA (Allmän material- och arbetsbeskrivning, AMA, är en serie av referensböcker som ges ut av AB Svensk Byggtjänst).
– Det sker jättemycket intressant i dag när man går bort från det gamla portlandscementen. Vi ser en utveckling där vi snart kommer att landa i ett cement som är helt miljöneutralt. Det är fantastiskt, säger Göran Andreasson.
Betongdagen bjuder på en paneldebatt på temat ”Alternativa bindemedel - en lägesrapport kring framstegen senaste året”. Deltagare är representanter för de företag som arbetar med alternativa bindemedel. En del lösningar är inte ens kommersiella, utan fortfarande i en uppstartsfas. Tanken är att deltagarna ska få presentera hur långt de har kommit och vad som händer härnäst.
Inbjudna deltagande företag är Ridgehill, Swerock, Cemvision, Heidelberg Materials Cement Sverige, SaltX Technology och Boliden.
Då betongsektorn är en central aktör inom byggbranschen kan det vara särskilt intressant för Betongdagens deltagare att få en inblick i hur den för närvarande svaga byggkonjunkturen kommer att utvecklas framöver. Vid en av programpunkterna kommer en aktuell konjunkturrapport att presenteras. Infrastrukturminister Andreas Carlson medverkar också för att ge sin syn på hur det åter kan bli fart på byggandet i Sverige.
FAKTA: Prisutdelningar på Betongdagen:
- Svenska Betongföreningens Guldmedalj.
Utdelas som belöning för insats av betydelse för betongteknikens utveckling genom upptäckter, uppfinningar, undersökningar eller betongens praktiska utnyttjande. - Betongföreningens Inspirationspris.
Delas ut till projekt där individer eller organisationer har realiserat teorier i praktiskt bruk med avseende på betongteknologi och dess tillämpningar. Priset syftar till att uppmuntra innovation, hållbarhet och kreativitet inom bygg- och anläggningssektorn. - Bästa examansarbete inom betongområdet. (Avdelningar och institutioner med betonganknytning inom högskolor med civilingenjörsutbildning lämnar in varsitt förslag).