Studie - Förändringar i grundvattnets kemi kan indikera jordbävningar

Margareta Andrén vid provtagningsborrhållet på Island. Foto: Gabrielle Stockmann

Förändringar i grundvattnets kemi kan uppstå innan jordbävningar och användas för att förutspå dem. Det visar en ny studie där forskare tittat på förhållanden på Island. Studien är publicerad i tidskriften Nature Communications Earth & Environment.

Sedan 2008 har forskare vid Stockholms universitet lett ett forskningsprogram där de har samlat in grundvattenprover från ett borrhål i norra Island. Kemiska analyser av dessa prover har avslöjat tydliga och signifikanta kemiska förändringar flera månader innan närliggande jordbävningar med magnituder över 5. Under de tio år som gått sedan forskarteamet presenterade detta resultat för första gången har de testat hypotesen om att de jordbävningar som inträffat hade gått att förutspå.

– En av tre jordbävningar med magnituder över 5 under 10-årsperioden föregicks av förändringar i grundvattnets kemi som liknade dem vi rapporterade om i vår tidigare studie, säger Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Institutionen för geologiska vetenskaper

– Norr om Island inträffade en jordbävning med en magnitud på 6 i juni 2020 och som föregicks av förändringar i grundvattnets kemi. Vår statistiska analys visar att om vi i framtiden skulle basera en prognos på en liknande förändring i grundvattnets kemi, skulle risken att en jordbävning faktiskt inträffar inom några månader ligga mellan 62 och 85 procent.

Resultatet är en betydande förbättring jämfört med nuläget, där den bästa prognosen innebär att man kan ”beräkna sannolikheten att en jordbävning inträffar i ett specifikt område inom ett visst antal år”.

– I praktiken innebär våra resultat att vi har en rimlig chans att kunna förutspå en jordbävning i studieområdet, och att om vi gör en prognos finns det goda skäl att agera.

I artikeln i Nature Communications Earth & Environment beskriver forskarteamet hur metoden de har utvecklat i norra Island även skulle kunna användas i andra områden.

– Vi diskuterar ett samarbete med kollegor i Italien för att se om metoden kan användas där, avslutar Alasdair Skelton

Källa: Stockholms universitet