Sju spaningar om trenderna inom cybersäkerhet 2025

AI betyder mest för cybersäkerheten nästa år Foto: igor omilaev/unsplash

Cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks presenterar sju tydliga spaningar om trenderna inom cybersäkerhet.
Den viktigaste slutsatsen är att AI kommer att ha en dominerande roll 2025.

Företaget har gjort en prognos som beskriver de sju viktigaste trenderna inom AI och cybersäkerhet under 2025. Dessa spaningar handlar om framtidens hotbild, vikten av AI och automatisering, liksom strategiska frågor – bland annat plattformisering som hjälper företag och myndigheter att stärka sitt cyberförsvar och hålla jämna steg med hotaktörerna.

Den snabba AI-utvecklingen har varit väldigt gynnsam för innovation inom IT-säkerhetsbranschen, samtidigt som den medför nya risker eftersom hotaktörerna också utnyttjar AI. Utvecklingen går mot en ”kapprustning” där AI ställs mot AI.

– Cybersäkerhet har blivit ett spel med höga insatser. Med AI som motståndare går det inte längre att förlita sig på passivt försvar. Det måste till ett offensivt förhållningssätt med en enhetlig säkerhetsplattform för att behålla övertaget. Företag som centraliserar sitt data för att få det starkaste stödet från AI skaffar sig de bästa förutsättningarna för att lyckas, säger Nir Zuk, grundare och CTO på Palo Alto Networks.

Snabbhet och anpassningsförmåga blir avgörande faktorer i framtidens cyberförsvar. Enligt rapporten är över 40 procent av teknikchefer och företagsledare osäkra på säkerhetsriskerna som uppstår med disruptiv teknik som generativ AI.

7 spaningar om cybersäkerhet inför 2025:

  1. Konsolidering av IT-säkerhetslösningar till en enhetlig plattform
    Utvecklingen går mot enhetliga säkerhetsplattformar som möjliggör AI-baserad analys inom systemutveckling, molnmiljöer och operativ säkerhet (SOC).
  1. Stora, etablerade organisationer får bättre stöd av AI än nystartade bolag
    Inom cybersäkerhet kommer stora företag med många kunder och omfattande datakällor att ha en fördel gentemot med nystartade AI-bolag, eftersom tillgång till stora mängder data förbättrar AI-modellernas prestanda.
  1. AI får en central roll
    Många säkerhetsfunktioner inom SOC kan automatiseras med hjälp av AI, vilket betyder att mänskliga specialister kan fokusera på uppgifter som kräver djupare analys och strategiskt tänkande. Samtidigt höjs kraven på transparens; AI-systemens beslutsprocesser måste kunna förklaras.
  1. Genombrott för säkra webbläsare anpassade till företagsmiljö
    Vanliga webbläsare utgör en säkerhetsrisk. 95 procent av organisationerna har erfarenhet av säkerhetsincidenter där de är inblandade. En webbläsare anpassad för professionellt bruk kan ge ett mycket starkare skydd mot sådana cyberattacker.
  1. Större fokus på energifrågor kring AI
    Med allt fler AI-system ökar energiförbrukningen i datacenter. Det leder till ett större fokus på energioptimering av AI, även AI för cybersäkerhet.
  1. Hajpad kvantsäkerhet ställer krav på beredskap
    Kvantteknik kan ännu inte utnyttjas i praktiken för cyberattacker, vilket dock förväntas bli möjligt inom det närmaste decenniet. Därför behöver företag skaffa sig en beredskap och skaffa sig skydd mot potentiella hot.  

CIO och CMO – det nya radarparet
Under nästa år behövs ett nära samarbete mellan CIO och CMO kring säkerhet, regelefterlevnad och användning av AI för att möta alla krav från verksamheten och på cybersäkerhet och kundupplevelse.

Källa: Palo Alto Networks