Nya latrinlösningar testas i skärgården av Västkuststiftelsen

Båten Saxen med mobilt slamsugningssystem i Sotenäs kommun. Foto: Västkuststiftelsen
Båten Saxen med mobilt slamsugningssystem i Sotenäs kommun. Foto: Västkuststiftelsen

Västkuststiftelsen tar ytterligare ett nytt mot en mer hållbar skärgård genom att modernisera toaletterna i de naturhamnar som stiftelsen ansvarar för. Under 2024 genomfördes ett pilotprojekt där en ny metod för hantering av latrinavfall testades – med lyckade resultat. Nu fortsätter arbetet med att uppgradera fler toaletter längs kusten.

Västkuststiftelsen sköter och underhåller nära 100 toaletter i skärgården. Många av dessa är även utrustade med mindre utrymmen för sophantering, vilket gör det enklare för båtbesökare att hantera sitt hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt. Toaletterna används flitigt, särskilt under sommarhalvåret, och spelar en viktig roll i att hålla skärgården ren.

Från pilotprojekt till hållbar lösning

Pilotprojektet, som genomfördes under 2024, innebar att ett tiotal toaletter fick slutna tankar där latrinavfallet tömdes med hjälp av ett mobilt slamsugningssystem monterat på en båt. Resultaten var positiva – metoden visade sig både effektivisera arbetet och förbättra arbetsmiljön genom att minska tunga lyft. Dessutom bidrar den till minskade sjötransporter och därmed en lägre miljöpåverkan.

En annan viktig förbättring med de moderniserade toaletterna är att allt latrinavfall transporteras i land, vilket förhindrar näringsläckage till havet. Eftersom avfallet innehåller kväve och fosfor – ämnen som kan bidra till algblomning och igenväxning av grunda vikar – är detta en betydelsefull insats för en friskare skärgårdsmiljö.

– Vi ser stora fördelar med det nya systemet. Det är en mer hållbar lösning som både gör våra entreprenörers arbetsmiljö bättre och minskar påverkan på den känsliga skärgårdsmiljön. Under 2025 kommer vi därför att modernisera fler toaletter där det är möjligt, säger Florina Lachmann, koordinator för skärgårdsrenhållning på Västkuststiftelsen.

Satsningen under 2025 finansieras genom ett LOVA-bidrag för lokala vattenvårdsprojekt från Länsstyrelsen i Västra Götaland och arbetet utförs av Brandskärsbåtar AB, en av Västkuststiftelsens upphandlade entreprenörer för skärgårdsrenhållning.

Källa: Västkuststiftelsen