Sju regioner i Mälardalen ställer sig bakom Östergötlands krav på bättre transportlösningar. I en gemensam strategi föreslår de färdigställandet av Ostlänken, ökade järnvägskapaciteter mot södra Sverige och förbättrade anslutningar till Norrköpings hamn.
De sju regionerna som deltar i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete, inklusive Stockholm, Uppsala, och Örebro, har enats om en gemensam utvecklingsstrategi för transportsystemet. Strategin, kallad Systemanalys 2024, godkändes i Östergötlands regionfullmäktige den 9 oktober. Den omfattar satsningar på spår, vägar och farleder som regionerna vill prioritera fram till 2035.
– Systemanalysen ger ett helikopterperspektiv på hur Östergötland är sammanlänkad med arbetspendling och godstransporter över både kommun- och länsgränserna. Genom samarbetet i Mälardalsrådet är våra sju regioner eniga om vad vi behöver göra för att förbättra transporterna i vår del av Sverige. Här finns en kraft och en tydlighet som vi tar med oss i kontakterna med Trafikverket och regeringen, säger Jan Owe-Larsson, ordförande trafik- och samhällsplaneringsnämnden Region Östergötland och ledamot i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits.
Strategin innehåller skarpa prioriteringar om vilka investeringar regeringen bör genomföra. Bland de viktigaste punkterna nämns behovet av att färdigställa Ostlänken senast 2035 och att stärka Södra stambanan för att förbättra person- och godstransporter. Ett annat prioriterat område är att förbättra den internationella tillgängligheten med tåg till kontinenten samt öka kapaciteten till Norrköpings hamn.
– Kopplingarna mot Mälardalen och södra Sverige är viktiga och måste utvecklas. Systemanalysen är resultatet av politiska vägvalsdiskussioner där 70 politiker från våra sju regioner har satt sig ner och prioriterat. Nu måste vi driva på för regeringen ska lyssna. Ostlänken behöver bli klar på utsatt tid och Södra stambanan måste förstärkas. Satsningar som förbättrar persontransporterna och godstrafiken är bra för Östergötland och i förlängningen hela Stockholm-Mälarregionen, säger Annsofi Ramevik, regionråd Region Östergötland.
Systemanalysen lyfter även fram vikten av att avveckla stationsavgiften vid Arlanda och säkerställa kompetensförsörjningen inom transportsektorn. Stockholm-Mälarregionen är hem för över fyra miljoner invånare och genererar mer än hälften av Sveriges BNP.
Källa: Mälardalsrådet