Referensobjekt
I en tid då behovet av hållbara lösningar inom VA-projekt ökar, står Alnarp Cleanwater i framkanten av innovation inom avloppsvattenrening. Ett lysande exempel på detta är det nyligen genomförda projektet vid Vika Strand i Falun, där Rejlers, i samarbete med Falu Energi & Vatten samt med bistånd från Alnarp Cleanwater, har uppgraderat det befintliga reningsverket till en toppmodern och miljövänlig anläggning.
Utmaningen
Vika Strands tidigare avloppsreningssystem bestod av en kemfällningsdamm och fem klarningsdammar som inte bara läckte vatten utan också var överbelastade med slam. Med ett nytt miljötillstånd som trädde i kraft i januari 2024, vilket kräver styrd biologisk behandling och en minskning av tillsatskemikalier, stod Vika Strand inför behovet av en genomgripande uppgradering för att möta de skärpta kraven på utsläppsnivåer, särskilt för syreförbrukande ämnen, BOD.
Lösningen
Rejlers genomförde en utredning inför uppgradering av de befintliga dammarna och föreslog en banbrytande lösning: att ersätta dammarna med nya behandlingslinjer från Alnarp Cleanwater. Genom denna uppgradering har en biologisk reningsprocess implementerats som inte bara eliminerar behovet av fällningskemikalier utan också minskar mängden slam, tack vare att man slipper kemfällning.
Under projektets gång har Rejlers stöttat uppdragsgivaren med tekniskt förfrågningsunderlag, beställarstöd för inköp, teknisk beskrivning för entreprenörer och dessutom tagit fram och levererat ett helt nytt el- och styrsystem i ett smidigt skåp.
Den nya anläggningen innefattar:
· Bevarande av befintlig trekammarbrunn.
· En ny nedgrävd bufferttank med ett enkelt pumphus ovanpå.
· En dränkt pump för varje behandlingslinje placerad i bufferttanken.
· Projektering för 18 behandlingslinjer vilket motsvarar belastningen som miljötillståndet tillåter.
· Installation av 12 behandlingslinjer, med en kapacitet att hantera avlopp från drygt 140 personer.
· Ett styrsystem som är uppbyggt så att man kan anpassa antalet linjer i drift efter den belastning man har.
· Varje linje består av ett InterACT-steg som renar avloppsvattnet med hjälp av mikroorganismer och vattenväxter i en aerob miljö. De följs av ett ReACT-steg där fosfor binds med hjälp av kalkprodukten Polonite.
Resultatet
I Alnarp Cleanwaters anläggningar uppfyller eller överträffar det renade vattnet alla miljökrav. Här har vi en ny anläggning med 12 seriekopplade InterACT och 12 ReACT. Resultatet kommer att följas upp av Falu Energi & Vatten under de närmaste två åren. Vi är övertygade om att Falunborna kommer att bli nöjda med
reningsgraden på sitt nya biologiska reningsverk. Projektet markerar inte bara en betydande miljöförbättring för området utan också en modell för framtida projekt som strävar efter att kombinera effektivitet med ekologisk hållbarhet. Dessutom kan man redan nu konstatera att detta biologiska reningsverk smälter mycket väl in i omgivningen. Förmodligen på ett sätt få andra reningsverk kan göra.
Genom Falu Energi & Vattens projekt vid Vika Strand har produkter från Alnarp Cleanwater tillsammans med ingenjörskonst från vår samarbetspartner Rejlers demonstrerat en god förmåga att leverera avancerade, miljövänliga lösningar för avloppsvattenrening. Vi är stolta över att bidra till en renare och grönare framtid, och ser fram emot att fortsätta med fler innovativa och hållbara vattenreningsprojekt.
Hur gick samarbetet?
Vi frågade Christina Dahlbeck på Rejlers.
Hur gick samarbetet med Alnarp Cleanwater?
”Det var ett mycket bra samarbete! Vi fick snabbt både dokumentation på bioreningsverkets delar och referenser att visa Falu Energi och Vatten när vi bad om det. När vi därmed smidigt och enkelt kunde svara på processrelaterade och anläggningstekniska frågor uppskattades det mycket. Så ska ett samarbete vara.”
Varför föll ditt val på ACT Bioreningsverk för projektet i Vika Strand?
”Först och främst för att Bioreningsverket uppfyller de krav som fanns på styrd biologisk rening. Ur projektets miljöhänseende är det också väsentligt att inga flockningskemikalier kommer att tillsättas. Men också för att den kalkprodukt som används för att fånga upp fosfor kommer till nytta hos jordbrukarna i närområdet. En stor fördel vid valet av teknisk lösning var att anläggningen kan anpassas efter ökande framtida belastning genom att bygga ut med fler behandlingslinjer. Att systemet kräver minimalt underhåll och smälter väl in i skogsmiljön där anläggningen är placerad är ytterligare plus.