Tyska elnätet når gränsen för sin kapacitet

Det tyska elnätet ansågs fortfarande vara ett av de stabilaste i världen: Varje medborgare i Tyskland behövde endast avstå från elektricitet i ungefär 15 till 20 minuter per år, medan människor i Italien, Storbritannien eller Spanien ibland får uthärda över en timme i mörker. Men det tyska elnätet riskerar att bli förfallet. Detta blev särskilt uppenbart för några år sedan: Under kraftiga snöfall helgen den 26 och 27 november 2005, bröts enorma elstolpar i Münsterland och angränsande regioner som tändstickor under tyngden av det fallande snötäcket. Foto: Pixabay, Creative Commons Lic. Kredit: analogicus

I Tyskland har elnätets kapacitet pressats till bristningsgränsen i samband med energiomställningen. Utmaningarna för nätoperatörer och energidistributörer är enorma. En undersökning från Handelsblatt bland kommunala energibolag avslöjar oro för höga anslutningsavgifter, långa väntetider och enorma investeringsbehov.

Redan idag rapporterar många om en tydlig flaskhals vid anslutning av företag och andra stora elkonsumenter. Väntetider från sex månader upp till flera år är inte ovanliga för större förfrågningar.

Anslutning med reducerad kapacitet

I vissa kommuner kan det till och med hända att nya företags- och industriella kunder med högt elbehov endast kan anslutas med reducerad kapacitet.

- Behovet av infrastruktur har underskattats dramatiskt de senaste åren, säger Leonard Birnbaum, VD för Eon, i en intervju med Handelsblatt.

- Nu är det viktigt med framförhållning i planeringen.

Inga nya anslutningar

Birnbaum kritiserar även situationen där man som energileverantör inte kan ansluta nya hushållskunder. En sådan situation borde inte uppstå, menar han, och refererar till nyligen uppmärksammade problem i Oranienburg nära Berlin. På grund av bristande planering kan kommunen för närvarande inte genomföra nya anslutningar.

Källa: Handelsblatt