Komplext ledningsförnyelseprojekt i Malmö genomförs med schaktfri metod

Med flexibla foder bygger man nya rör inuti de gamla och genom rörspräckning bryter man isär den gamla ledningen med en hydraulisk maskin. Foto: Aarsleff

I Malmö pågår just nu ett stort projekt för att förnya ledningar. VEIDEKKE har anlitat Aarsleff Pipe Technologies och deras norska systerbolag STEG för att förnya nästan tre kilometer dåliga ledningar.

De använder schaktfria metoder, där de bygger nya rör inuti de gamla utan att gräva. För att renovera både dag- och spillvattenledningar samt dricksvattenledningar samtidigt, använder de en kombination av flexibla foder och rörspräckning. Flexibla foder används för dag- och spillvattenledningar medan rörspräckning används för dricksvattenledningar. Detta möjliggörs tack vare specialist- och koncernstyrka från Norge.

- Rörspräckningsmetoden är snabb och till stora delar elektrifierad för en effektiv och maximalt hållbar energianvändning. Det är inte ofta det görs så här stora projekt som inkluderar både dag- och spillvattenledningar samt dricksvattenledningar. I Norge har vi lång erfarenhet av den här metoden och bland annat Oslo kommun har länge nyttjat rörspräckningsmetoden i kombination med flexibla foder. Nu börjar kombinationen att användas mer och mer i Sverige också för att maximera samhällsvinsterna för Sveriges kommuner och invånare, säger Sondre Dammen, avdelningsledare på Steg Entreprenør som är en del av Aarsleff-koncernen.

Samhällsvinsterna är mycket stora. Ledningarna blir snabbt som nya igen samtidigt som vatten och avlopp inte behöver stängas av, trafiken kan rulla på som vanligt, kommunens kostnader minskar och koldioxidutsläppen minimeras. Schaktfria metoder håller i genomsnitt nere tidsåtgång och störningar med cirka 90 procent jämfört med att gräva, och genom att välja schaktfria metoder i stället för att gräva kan man minska koldioxidutsläppen med cirka 70 procent. 

Tack vare schaktfria tekniker kan vi förnya de utslitna ledningarna utan att en stor del av Malmö behöver stängas av och grävas upp under en lång period. Under tiden pumpas det befintliga avloppsvattnet genom provisoriska ledningar för att undvika störningar för stadens invånare som kan leva på precis som vanligt. När de nya ledningarna är på plats förväntas de hålla i cirka hundra år, säger Hugo Flood, projektledare på Aarsleff Pipe Technologies.

b
Ledningarna förnyas med hjälp av schaktfria metoder, vilket innebär att man bygger ett nytt rör inuti det gamla utan att gräva. Foto: Aarsleff