Entréhallen till Citybanans nya station Stockholm Odenplan kombinerar en lätt och luftig gestalt med stora spännvidder och hög belastning. Det hade inte varit möjligt utan en mycket speciell stålkonstruktion – mer bro än hus enligt entreprenören själv. Det är en 37 meter lång stålbalk ska hålla uppe den nya entrébyggnaden på Odenplan. Den tillverkas i tre delar som tillsammans väger över 100 ton.
På Odenplan bygger Trafikverket och dess kontrakterade entreprenörer den nya pendeltågsstationen Stockholm Odenplan med en uppgång på Odenplan och en i korsningen Dalagatan/Vanadisvägen; uppgång Vanadis. Stationens entréer blir gemensamma för pendeltågs- och tunnelbaneresenärer.
- Under våren 2014 beräknas entrébyggnaden öppna för tunnelbanans resenärer och när Citybanan är klar 2017 kommer även pendeltågen att stanna här, säger Jenny Stenis, kommunikatör, projekt Citybanan
Kollektivtrafikknutpunkt
Odenplan blir alltså en av de två nya stationerna som ingår i projekt Citybanan, den 6 kilometer långa pendeltågstunneln, som nu byggs under centrala Stockholm. Station Odenplan kommer att bli ett viktigt kollektivtrafiknav i Stockholms nordvästra innerstad, Här blir det lätt att byta mellan tunnelbana, bussar och pendeltåg. Nyligen beslutades också att det kommer en öppnas en ny tunnelbanelinje härifrån norrut, med riktning Hagastaden och Arenastaden, vilket ytterligare förstärker stationens funktion som trafikknutpunkt.
105 ton stål till entrébyggnad
Den nya stationen håller nu sakta på att ta form. I det 250 meter långa plattformsrummet genomförs såväl markarbeten som installationsarbeten: man klär in tunneltak och väggar och bygger teknikhus och fundament för mellanplan och rulltrappor. Under våren ska hela entrébyggnaden vara klar för att användas av tunnelbanans resenärer och det är just denna del som är en spektakulär del i stationsbygget.
- En 37 meter lång stålbalk på 105 ton är den bärande konstruktionen i den nya entrébyggnaden på Odenplan. Den transporteras genom Stockholm i tre delar och lyfts på plats med en mobilkran under februari. De två sidogavlarna är redan monterade, säger Jenny Stenis.
”Mer bro än ett hus”
Nicklas Fredriksson, platschef för projektet hos byggnadsentreprenören Q-gruppen, bekräftar att det är en mycket speciell stålkonstruktion man har att göra med i station Odenplan.
– Efter att ha jobbat med projektet ett slag insåg vi att egenskaperna hade mer gemensamt med en bro än med ett hus, säger Fredriksson och fortsätter:
– Spännvidden över hålet ner till tågen är stor, 37 meter. Samtidigt ska många människor kunna sitta och röra sig – ja, hoppa rentav– på taket. Det hade kunnat gå med en träkonstruktion, men aldrig med så här smala dimensioner. Nej, här har vi en väldigt speciell stålkonstruktion.
Det är ingenjörer på brittiska byggkonsultföretaget BuroHappold som räknat fram en sinnrik stålfackverkskonstruktion för att bära upp trappsidan av byggnaden samt en gigantisk lådbalk längs den andra långsidan. Den stora lådbalken är ett kapitel för sig. Den är formad ungefär som en flygplansvinge för att passa ihop med byggnadens böjda form, tillverkad av 40 millimeter tjocka ”fartygsplåtar” och 105 ton tung. Fackverket möter lådbalken vid 272 måttanpassade knutpunkter, ingen den andra lik, i vilka sammanlagt 15 000 måttanpassade hål finns till bultarna som ska fästa ihop konstruktionen.
Montering nattetid
Under de perioder entreprenörerna arbetar med monteringen av entrébyggnadens stålbalk stänger Trafikverket av delar av trafiken i området och för att minska trafikstörningarna genomförs därför dessa arbeten under nattetid, dock som mest fem nätter, meddelar Trafikverket.
Fakta
Station Stockholm Odenplan
Nybyggnad av entréhall; nybyggnad/ombyggnad/inredning av biljetthall, plattformar, plattformsrum, mellanhallar m m till järnvägsstation för tunnelbana och pendeltåg, Stockholm.
Byggherre: Trafikverket
Byggnadsentreprenör: Q-gruppen AB
Arkitekt: 3XN
Stål, konstruktör: BuroHappold Ltd
Stål, tillverkning: Smederna AB
Byggtid (hela stationen):Augusti 2012-maj 2017