I västra Norge pågår ett av Europas mest omfattande infrastrukturprojekt. När den så kallade Rogalandförbindelsen – eller Rogfast – står färdig, blir det världens längsta och djupaste vägtrafiktunnel under havet.
Tunneln, som byggs under Nordsjöns fjordar, kommer att bli cirka 26,7 kilometer lång och nå ett djup på 390 meter under havsytan. Den är en del av den europeiska väg E39, som sträcker sig längs Norges västkust och binder samman flera större städer, däribland Kristiansand, Stavanger, Haugesund och Bergen.
Illustration av tunneln: Copyright Norwegian Public Roads Administration
Syftet är att ersätta färjeförbindelser och göra resandet smidigare. Enligt den norska vägmyndigheten, Statens vegvesen, kommer restiden mellan Stavanger och Bergen att förkortas med cirka 40 minuter när tunneln tas i bruk, vilket planeras till år 2033.
– Stavanger är Norges fjärde största stad, och Bergen är den näst största. Vi hoppas att projektet gör det lättare för arbetspendlare mellan städerna, säger Oddvar Kaarmo, projektledare för Rogfast vid Statens vegvesen, till Euronews Next.
En rundkörning 260 meter under havet
Mitt i tunneln finns en viktig anslutningspunkt till ön Kvitsøy, Norges minsta kommun. Där byggs två rondeller under marken, hela 260 meter under havsytan. Kvitsøy får på så vis direkt tillgång till den nya förbindelsen genom en avstickare från huvudtunneln.
– Vi har byggt rondeller i tunnlar tidigare, men det här är första gången vi bygger två stycken i samma tvärsnitt. Jag känner inte till något annat tunnelprojekt där detta förekommer, säger Kaarmo.
Rondellerna gör det möjligt att styra om trafiken vid händelser som kräver att delar av tunneln stängs. I så fall kan ett tunnelrör användas för trafik i båda riktningarna.
Säkerheten är en central del av konstruktionen. Rogfast består av två parallella tunnelrör med två körfält i varje riktning. Mellanrummen mellan rören är utrustade med nödutgångar som leder över till det andra röret.
– Om en lastbil börjar brinna framför dig och du inte kan vända, så kan du följa de gröna nödutgångsskyltarna till andra sidan. Med hjälp av kameror vet vi var du är och kan hämta dig, förklarar Kaarmo.
Tunnel genom urberg – inte moduler
Rogfast har byggts stegvis sedan byggstarten 2018 och är nu ungefär halvvägs. Projektet har en budget på 25 miljarder norska kronor, motsvarande cirka två miljarder euro.
– På den norra sidan har vi färdigställt ungefär 65 procent, medan arbetet pågår till 45 procent i söder, vid Randaberg, säger Kaarmo.
Till skillnad från exempelvis den dansk-tyska Fehmarn Bält-förbindelsen, som byggs med prefabricerade tunnelelement, borras Rogfast direkt genom det norska urberget. Denna metod anses ge bättre hållfasthet under trycket från havet.
– Du färdas genom solid berggrund. Våra regler kräver att det är minst 50 meter från tunnelns tak till havsbotten. I Norge bygger vi ofta undervattenstunnlar på det här sättet, och vi har redan omkring 40 sådana vägförbindelser. Det är ofta billigare och enklare än att bygga broar, säger Kaarmo.
Tunneln väntas inte bara underlätta pendling och industrins transporter – också turistnäringen kan gynnas.
– Bergen är redan ett populärt turistmål, och med kortare restid till västkusten hoppas vi att fler upptäcker den här delen av landet, säger Kaarmo.
Statens vegvesen uppskattar att uppemot 13 000 fordon kommer att passera tunneln varje dag år 2053.
Källa: Euronews / Norwegian Public Roads Administration