Depåerna är viktiga nav för huvudstadens kollektivtrafik, här kan såväl buss- som tåg snabbt få den service som behövs för att snabbt att ta sig åter ut i huvudstadens trafik. I samband med att Storstockholms lokaltrafik växer, behövs också fler depåer för att serva dess fordon. Här redovisas några av dessa som nu håller på att uppföras i Stockholmsregionen.
Storstockholms Lokaltrafik, SL, har gett Skanska totalentreprenaden för en helt ny bussdepå i Gustavsberg i östra Storstockholm. Bussdepån, med ett ordervärde på 400 miljoner kronor, ska rymma 136 bussar, uppställningsytor, trafikledning, verkstadshallar, plats för omklädning, kontor med mera. Tobias Kjellin, distriktschef för Hus Kommersiellt på Skanska Sverige AB, berättar om bygget
– Vi fick tillgång till marken – som SL har köpt av JM – den 15 januari och har påbörjat arbetet med markgrundläggning till depåfunktionen. I maj 2016 ska bygget stå färdigt, säger Kjellin.
Projekt Gustavsbergsdepån är den första där SL har upphandlat en entreprenad med funktionsansvar för depåfunktioner och Kjellin menar att uppdraget skapar kompetensutveckling i flera led.
– Det är nytt och spännande och en enorm fördel för oss. Vi har stor kompetens på området totalentreprenader och kunskaper som vi får dela med oss av, samtidigt som vi kompetensutvecklar oss genom uppdraget. Dessutom spiller vårt arbete med depån i Gustavsberg över till andra regioner. Vi får frågor från våra kollegor i Västsverige där man är i färd med att realisera en regional plan för utbyggnad av spårväg och bussar.
Ökat behov av bussdepåer
En del kanske ställer sig frågan varför SL väljer att bygga en ny depå i detta läge i Charlottendal, två kilometer från Gustavsbergs centrum, men Kjellin understryker att det är en region i tillväxt som behöver nya depåer.
– Generellt sett är det tydligt att det finns ett ökat behov av bussdepåer, både ur ett regionalt och ett miljömässigt perspektiv. Större flöden av människor och fler terminaler kräver fler depåer.
– Man får se denna depå utifrån ett större sammanhang där den passar in i den regionala utvecklingen av Stockholm med ett ökat flöde av människor från och till Nacka-Värmdö och området runt omkring. SL har sedan tidigare Ormingedepån som är ansträngd både med tanke på storlek och ålder. Den här depån blir ett komplement i östlig riktning, fortsätter Kjellin och passar samtidigt på att berätta om byggnadens arkitektur.
– Designmässigt har SL försökt hålla en antydan till Gustavsbergs k-märkta del, som till exempel porslinsfabriken. Det blir mycket dagvattenhantering kopplad till ett sådant här bygge – det ligger dessutom bakom ett komplex av Coop-marknad – men White Arkitekter har tagit ett ambitiöst grepp för att det inte ska bli för industriellt. Jag tycker det är charmigt: med mycket tegel men inte enfärgat.
Bussdepå i Hammarby Sjöstad
Skanska bygger även en depå i Fredriksdal mellan Gullmarsplan och Hammarby sjöstad. När Fredriksdal bussdepå, i Hammarby Sjöstad, Stockholm invigs kommer den inrymma 140 uppställningsplatser för Stockholms innerstadsbussar. Här kommer det finnas verkstäder, tvätthallar och garage där bussarna kan tankas, tvättas, laddas och servas när de inte är i trafik. Uppdraget är en samverkansentreprenad mellan SL och Skanska och depån kommer omfatta omkring 50 000 kvadratmeter. Det första spadtaget togs i augusti 2012 och depån beräknas vara färdig 2017. Då bussdepån ligger centralt så är det smidigt för bussarna att ta sig till och från depån, och transportsträckan från Stockholms innerstad blir inte så lång. Det gör att utsläppen minimeras. Dessutom kommer all biogas som bussarna tankas med direkt till depån via en ledning från Henriksdals reningsverk. I och med det behöver inga tunga transporter frakta gasen till bussdepån för att fylla på gas i underjordsdepåer.
Tätare trafik på Röda linjen möjliggörs med Norsborgsdepån
Tunnelbanans Röda Linje i Stockholm är i stort behov av att utöka tågtrafiken för resenärerna. Stockholm Läns Landsting, SLL, investerar därför i ett nytt signalsystem, nya moderna tåg, samt konstruktionen av en depå.
Det är vid slutstationen i Norsborg, i den södra änden av Röda linjen, som det ska ges plats för den nya depån som nu sprängs fram inne i Eriksbergsåsen. Betongtunneln kommer att bestå av 30 enskilda delar som var och en gjuts på plats efter varandra. Varje enskild del kräver drygt 200 kubikmeter betong för att färdigställas. Första delen gjöts fast i slutet av förra året och betongtunneln förväntas stå helt färdig mot slutet av 2014. Ovanpå betongtunneln kommer sedan en verkstad att byggas.
- Hela byggnadsprojektet är överlag väldigt avancerat, men den byggnadstekniskt största utmaningen är den stora betongtunneln, säger Elin Elmér, informationsansvarig för projekt Norsborgsdepån. När projektet står klart blir depån en garageplats där tågen kan förvaras, rengöras och repareras. Dessutom möjliggör den att trafiktätheten på Röda Linjen ökar med 25 procent under rusningstid.
Här servas Tvärbanan
I norra Bromma i Ulvsunda, i direkt anslutning Tvärbanans Solnagren, pågår sluttampen av en ny depå som ska underhålla snabbspårvägens fordon och till viss del den angränsande Nockebybanans dito.
- Ulvsundadepån är dimensionerad för knappt 60 fordon och skall hantera samtliga fordon på befintlig Tvärbana och Solnagrenen, såväl daglig skötsel som avhjälpande och förebyggande underhåll samt också avhjälpande och förebyggande underhåll på 6 fordon på Nockebybanan, säger Kurt Seliberg, projektledare på Tvärbanans Solnagren.
- Ulvsundadepån håller på att driftsättas och överlämning från projektet till SLs förvaltningsorganisation är planerad till andra halvan av mars, säger Seliberg.
Ny spårvagnsdepå på Lidingö
Tillsammans med Lidingö Stad har Stockholm Lokaltrafik, SL, ingått ett avtal om att rusta upp Lidingöbanan och bygga en ny depå. Planerna är att Spårväg City och Lidingöbanan ska kopplas samman vid Ropsten till år 2017.
Enligt det avtal som skrevs ska SL bygga om spår, perronger och signalsystem för Lidingöbanan. Nya spårvagnar ska köpas in och till dessa krävs det en ny depå i Agaområdet. Den tidigare depån var inte tillräckligt stor för de nya spårvagnarna och blev därför tvungen att rivas och ersättas med en större och modernare variant. Den nya depån är speciellt anpassad till de nya spårvagnarna av, som är större än tidigare vagnar.
Den nya depån kommer att ge plats åt 30 spårvagnar och fungera bland annat som verkstadsplats och tvätt. När projektet står klart kommer det vara möjligt att åka tåg från Lidingö direkt till Stockholm centrum utan byte.
– Den nya depån kommer att vara anpassad för de nya större spårvagnarna A36 som nu köps in, kommenterar Roland Askman, teknisk förvaltare för Trafikförvaltningen. Depån är moderniserad, vilket kommer att spara mycket tid i logistiken för verksamheten och göra den mer lättarbetad. Den nya miljön betyder också mycket för personalen som arbetar där.
När Spårväg City och Lidingöbanan kopplas samman 2017 kommer Lidingödepån fungera som en vagnhall för alla spårvagnar.
Här servas Stockholms pendeltåg
Under en normal vardag görs ungefär 300 000 resor eller ungefär 900 avgångar med Storstockholms pendeltåg. Pendeltågen trafikförsörjer hela Stockholms län med omnejd och berör därmed nära tjugo kranskommuner, vars invånare behöver ett snabbt trafikslag in- och ut från Stockholm.
Den nuvarande pendeltågsflottan består av 51 st X 10 ( 2vagnarstågsätt) och 83 st X 60 ( 6 vagnarstågsätt) som kör ungefär drygt 17 miljoner fordonskilometer på ett år. SL har inför trafikstarten på Citybanan beställt ytterligare 46 st X 60.
Stockholms län har i dagsläget tre vagndepåer för sina pendeltåg. I nordväst och sydväst finns Brodepån respektive Södertäljedepån, båda relativt nybyggda, jämfört med den äldsta, största och dessutom den mest centrala av de tre, nämligen Älvsjödepån som stod färdig redan 1968. Depån, belägen strax söder om Älvsjö station i södra Stockholm, har sedan invigningen byggts ut ett flertal gånger med flera uppställningsspår och därtill en avisningsanläggning som är insprängd i berget.
Det är något krångliga drift- och ägarförhållanden till huvudstadsregionens pendeltågsdepåer. SL är upphandlare av pendeltågstrafiken och äger depåer och pendeltågsfordonen. Stockholmståg planerar och kör trafiken, sköter stationerna och underhåller fordonen på uppdrag av SL. Stockholmståg hyr fordon och depåer av SL. Samma bolag bemannar även fordon och stationer med egen personal, men har upphandlat fordonsunderhållet av Alstom.
I Älvsjödepån genomförs alla typer av fordonsunderhåll av nuvarande pendeltågsmodellen Alstom X60 och det är också bara här som det går att underhålla den äldre typen av pendeltåg X10. Här finns också en avisningsanläggning som drivs med varmluft. Samtliga X60 är utrustade med ett online diagnossystem- ”TrainTracer” som gör det möjligt att övervaka fordonens status i realtid från den operativa ledningscentralen. Det innebär att det går snabbt att åtgärda eventuella fel.
Ny avisningsanläggning i Södertälje
Avisning är ständigt aktuellt ämne för pendeltågen under det kalla halvåret och därför investerar även Södertäljes pendeltågsdepå i en ny avisningsanläggning. Avisningsprojektet genomförs för att möjliggöra avisning av pendeltåget X60. Avisningen kommer att ske med vatten i befintlig tvätthall på depån. Det varma vattnet som begjuter isen på boggies bereds i ett system med pumpar, tankar, ventiler och värmeväxlare. Då det handlar om stora vattenmängder recirkuleras vattnet. Överskottsvattnet som bildas på grund av smältande is renas innan det släpps ut på det kommunala nätet. I det nya teknikhuset finns också ett rum för utrustningen för uppvärmningen av avisningsvattnet. Den första vintern (2014) används en temporär uppvärmning med oljepanna. Den permanenta lösningen kommer att bli att uppvärmningen av vattnet sker med fjärrvärme. Avisningsanläggningen i Södertälje är under driftverifiering, alltså i stort sett driftklar.