En planerad 150-meter hög skyskrapa vid Berlins Alexanderplatz håller på att bli den tyska huvudstadens andra stora byggskandal efter stadens flera år försenare och rekorddyra nya flygplats BBI.
Höghuset, som blir Tysklands högsta lägenhetstorn, har ritats av stjärnarkitekten, Frank Gehry. Skyskrapan kommer uppenbarligen bli för tungt för den platsen där det ska byggas. Under jorden trafikerar nämligen tunnelbanetågen längs flera korsande U-Bahnlinjer. Linje 5 är en av de mest trafikerade tunnelbanelinjerna i Berlin.
Berlins myndighet för allmänna kommunikationer, BVG, fruktar att det tunga höghuset, som består av 39 våningar, rasar genom marken in i tunnelbaneschaktet. Därför kräver BVG att byggplanerna måste omarbetas. Alla byggarbeten har stoppats tillsvidare av Berlins regering. Nu måste investeraren, amerikanska fastighetsbolaget Hines, svara på en rad högaktuella frågor och lämna in en ny säkerhetsplan.
Byggprojektets kritiker och lokal massmedia är minst sagt spydiga. Kritikerna anser att planerarna i Berlin bara hade behövt ringa till Hamburg, där man har byggt flera höghus över tunnelbanelinjen 4. Där hade de kunnat inhämta information och professionell handledning om säkert byggande i stadskärnor.
Kanske tvekade Berlins planerare inför ett sådant steg med tanke på att även staden Hamburg brottas med ett fem år försenat konserthus, det så kallade Elbe Filharmoni. Här vid Alexanderplatz, mitt i huvudstaden, skulle det byggas lägenheter och ett hotell med 150 rum, för minst 250 miljoner euro.
Med projektet ville Berlin visa att det finns nog med kompetens även i huvudstaden. Trots 24 år av tysk enhet karakteriseras Berlin alltjämt ibland som provinsiellt av de världsvanare västtyskarna, som gärna erinrar sig om att Berlin ligger bara 7 mil från den polska gränsen. Det är många som fortfarande grämer sig över att Västtysklands tidigare huvudstad förflyttades efter murens fall från Bonn till Berlin.