Veidekke bygger sju nya broar i Sjuhäradsbygden

Flygfoto över den största bron i projekt Dållebo-Hester, etapp 2, hösten 2014. Foto: Veidekke
Flygfoto över den största bron i projekt Dållebo-Hester, etapp 2, hösten 2014. Foto: Veidekke
Bron under gjutningsfasen. Foto: Veidekke
Bron under gjutningsfasen. Foto: Veidekke

Veidekke Anläggning bygger motorväg på Väg 40 Borås-Ulricehamn delen Dållebo-Hester etapp 2. I projektet ingår blad annat 7 kilometer motorväg, två tunnelrör på vardera 400 meter samt sju broar.  Anbudssumman var ca 540 miljoner kronor och byggtiden knappt tre år.

Broarna består av 5 stycken plattramar, dubbla samverkansbroar över Ätran samt ”stora bron” som är en 320 m lång betongbro. Inhouse Tech har konstruerat broarna och detta arbete påbörjades redan december 2012. I dagsläget är 4 av broarna helt klara och de återstående arbetena är planerade att avslutas i juni 2015. ”Stora bron” i folkmun eller 15-1758-1 enligt Trafikverkets numrering byggs öster om tunneln i sluttningen ned mot Karlsnäsvägen. Bron är en spännarmerad lådbalksbro med dubbla tråg och farbanebredd på 22,4 m inkl. kantbalk. Stöd 3-7 är grundlagda på pålar som slogs med start augusti 2013. Totalt antal pålar är 320 stycken med en total pållängd av nästan 11 km. Betongarbetena startade i augusti 2013 med stöd 1 som står på packad fyllning och därefter följde arbeten med pelare på mellanstöden 2-6 fram till semestern 2014. Pålningsarbetet med stöd 7 kunde först påbörjas i augusti 2014 då förbelastningen kunde tas bort. Större delen av betongarbetena med stöd 7 färdigställdes i december 2014.  

 Säkrad ställning
En stor utmaning var formställningen för överbyggnaden där valet slutligen föll på en volymställning av typ Cuplock. Marken förbelastades för att ta ut sättningar innan den bereddes för stockmattor och upplag för formställningen. Då första delen lutar kraftigt krävdes åtgärder för att säkra ställningen så att den inte kunde glida iväg. Som högst är det ca 18 m till brons underkant och total volym ställning är ca 90 000 kubikmeter. Stort fokus har lagts på att kunna bygga och riva den på ett säkert sätt.

Trågen gjuts i etapper
Formen för lådbalkarna till överbyggnaden påbörjades i januari 2014. Det används en variant av systemform med list i formskarvar som ger ett fint estetiskt uttryck och ett rationellt byggande. Sedan följer ett noggrant samarbete mellan armering och inläggning av foderrör för spännkablarna. Detta arbete är väldigt komplicerat eftersom foderrören ändrar höjd och plan samtidigt som de vrider sig över stöden.  En ide från platsledningen gjorde att man sparade mycket tid och dessutom kan säkerställa placeringen av rören på ett enkelt sätt. Trågen gjuts i etapper om cirka 60 meter ett i taget med två veckors mellanrum för paret. Farbanan gjuts i 30 meters etapper där delar av formen lanseras fram för att få en bra framdrift i form och rivningsarbetet. Vårt rekord är två veckor för rivning, form, armering och gjutning av en farbaneetapp.

 Vid årsskiftet kommer vi att ha gjutit 230 av de 320 metrarna.  Då utförs även andra uppspänningsetappen av tre angående spännkablar.  Totalt är det 232 ankare och knappt 13 km spännkablar. Bemanningen på överbyggnaden har i snitt varit ca 14 trä, 6 armerare, 3 kranförare, 6 ställningsbyggare och så här lång har arbetarna gått bra.

Broblocket har delats upp där man arbetat på tre fronter samtidigt. En grupp på portaler, och tvärtunnlar i tunneln. En grupp på plattramar och den tredje gruppen på ”stora bron”. Varje grupp har arbetat med medarbetarinvolvering där vi haft veckovisa involveringsmöten där kommande arbeten gås igenom. 

Fokus på VDC
I projektet har det förutom involvering varit stort fokus på VDC, Virtual Design and Construction. Man har arbetat med Dynaroad och flygscanning för att hantera de stora mängderna massor från berg- och jordschakt. Detta har varit ett effektivt hjälpmedel för att planera och ha koll på de ungefär 1 000 000 m3 massor som har hanterats i projektet.  På brosidan har vi använt oss av Sketchupmodeller för APD-planer (arbetsplatsdispositionsplaner) planering och arbetsberedningar.  Surfplattor har använts i produktionen för att underlätta hanteringen av ritningar och egenkontroller.

Lean-inspirerat arbetssätt
Veidekke är Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag med en omsättning på ca 21 miljarder NOK 2013. Veidekke i Sverige har ca 1 200 anställda och en omsättning på ca 4,3 miljarder SEK 2013. Veidekkes recept på framgång är ett involverande arbetssätt. Arbetssättet är Lean-inspirerat och innehåller tre bärande delar. Den ena är att bygga team med gemensamma mål- och gruppavtal för ökat engagemang och delaktighet. Den andra är VDC med ICE-möte, som hjälper till att nå målet på snabbast möjliga sätt. Den tredje delen handlar om involverande planering, som innebär att alla systematiskt involveras i projektet för att säkerhetsställa att det blir rätt från början. Resultatet blir högre lönsamhet, bättre kvalitet, färre olyckor och stora tidsvinster.