Brobranschen samlades i Göteborg

Svante Hagman, vd NCC Construction Sverige, öppningstalade på årets upplaga av Brobyggardagen. Foto: Christer Wiik
Svante Hagman, vd NCC Construction Sverige, öppningstalade på årets upplaga av Brobyggardagen. Foto: Christer Wiik
Brosamverkan, som i år firade 25-årsjubileum, arrangerade Brobyggardagen på Svenska Mässan i Göteborg. Foto: Christer Wiik
Brosamverkan, som i år firade 25-årsjubileum, arrangerade Brobyggardagen på Svenska Mässan i Göteborg. Foto: Christer Wiik
Henrik Undeland (t.h.) blev tilldelad utmärkelsen ”Årets Brobyggare 2014” under arrangemanget Brobyggardagen. Prisutdelare var en av jurymedlemmarna, Mathias Uhlan, ELU Konsult AB. Foto: Christer Wiik
Henrik Undeland (t.h.) blev tilldelad utmärkelsen ”Årets Brobyggare 2014” under arrangemanget Brobyggardagen. Prisutdelare var en av jurymedlemmarna, Mathias Uhlan, ELU Konsult AB. Foto: Christer Wiik

I slutet av januari samlades brobyggarbranschen på Svenska Mässan i Göteborg för att under arrangemanget Brobyggardagen utbyta erfarenheter, ta del av nya innovationer och få lägesrapporter ifrån de senaste projekten.

Bakom arrangemanget Brobyggardagen står branschföreningen Brosamverkan en ideell förening, verksamma sedan 1990, som bildats genom en sammanslutning av företag, institutioner samt statliga och kommunala organisationer i Västsverige.  Brosamverkans övergripande målsättning är att bidra till kunskapsspridning, teknikutveckling och samverkan samt att agera mötesplats mellan konsulter, entreprenörer, leverantörer och akademi. Att sprida goda exempel och lära av varandras erfarenheter är viktiga grundpelare i föreningens verksamhet, som, utöver Brobyggardagen, bland annat omfattar utbildningar för yrkesarbetare och konstruktörer, studiebesök på broprojekt samt workshops för konstruktörer.

Hur utvecklar vi anläggningsbranschen?
Invigningstalare var i år Svante Hagman, vd NCC Construction Sverige. I sitt föredrag ”Hur utvecklar vi branschen?” vill Hagman se mer innovation och kostnadseffektivitet, bland annat genom en översyn av Trafikverkets byggregler, men även genom nya entreprenad- och finansieringsmodeller, där man går från general- till funktionsentreprenad.

BIM
Men Brobyggardagen handlade inte enkom om broar utan hade ett brett infrastrukturfokus. Bland annat så presenterades projekt Förbifart Stockholm, ett projekt som självklart domineras av tunnlar, men som också består av många brolösningar, inte minst i trafikplatskonstruktionerna. Jesper Niland, Trafikverket, berättade om myndighetens arbete med att använda BIM i detta jättelika projekt. Byggnadsinformationsmodellering (BIM) är en teknisk lösning som har förändrat byggindustrin de senaste åren och många bolag inom den byggnadsrelaterade mjukvaruindustrin har hakat på trenden att utveckla BIM-system.Med hjälp av BIM-baserade verktyg och metoder kan man nyttja digitala 3D-modeller i både projekteringen, byggandet och förvaltningen av infrastrukturen. 

Turkiska projekt
Två av världens största och mest intressanta broprojekt pågår för fullt i Turkiet. Den ena är Izmitbron, fri spännvidd 1550 meter, med stålpyloner och speciell grundläggning för att klara jordbävningslaster. Det andra projektet är tredje bron över Bosporen som har både väg- och tågtrafik. Denna cirka 60 meter breda bro med 320 meter höga pyloner är en hybridbro eftersom hängbron styvas upp med snedkablar för att klara kraven på tågtrafik.

 Årets Brobyggare 
Det blev i år Henrik Undeland, landskapsarkitekt på Ramböll, som fick ta emot priset ”Årets Brobyggare 2014” Prisutdelningen skedde i samband med arrangemanget Brobyggardagen som i år firade 25-års jubileum och som traditionsenligt ägde rum på Svenska Mässan i Göteborg.
Vinnaren utses av en av Brosamverkan utsedd jury, vilken består av representanter från olika delar av branschen. För att komma i fråga av Brobyggarpriset ska den sökande via eget, aktivt arbete ha bidragit till brobyggnadskonstens utveckling, genom något eller några av följande kriterier:

- Utveckling av nya beräkningsmetoder, tillverknings- eller arbetsmetoder, tekniska lösningar eller nya material.

- Som produktionsansvarig ha uppnått genomgående hög kvalitet vid produktion i fält.

- Bättre utnyttjande eller tillämpning av känd teknik eller kända material.

- Utveckling/nytänkande med hänsyn till miljö och kvalitet samt främjande av god estetik.

- Att ha verkat för ökad helhetssyn och samverkan mellan olika teknikområden.

- Att ha synliggjort brobyggnadskonsten på ett positivt sätt hos allmänheten, speciellt med tanke på den yngre generationen samt verkat för en jämnare könsfördelning inom byggbranschen.

 I år gick alltså priset till Henrik Undeland med följande motivering:

”Han är en broarkitekt av hög klass, och är med sitt engagerande sätt en föredömlig brobyggare mellan arkitektur och ingenjörskonst. Han har under många år arbetat med gestaltning av broar i landskapet, med stor hänsyn till miljö och kvalitet. Han medverkar även i projektens byggskede för att säkerställa såväl broarnas avsedda funktion som dess gestaltning. Bland broar som bär hans signum kan nämnas broar över Örekilsälven och Motalaviken. Han har även varit framgångsrik teamledare i brotävlingarna för Kaponjärbron i Göteborg samt GC-bro till Oceanpiren i Helsingborg, och delar gärna med sig av sina erfarenheter vid kurser och seminarier”