Postnord kan komma att gå med miljardförluster inom några år om inte verksamheten förändras, säger företagets vd Annemarie Gardshol i en intervju med Dagens Nyheter.
Hon vill därför att regeringen tillsätter en utredning av postlagen. För att spara pengar måste företaget få dela ut brev varannan dag, vilket Post- och telestyrelsen godkänt. Men regeringen skulle behöva godkänna något mer långtgående.
Vi vill också få tre dagar på oss att leverera brev, säger Gardshol till DN.
Nästan 3 miljarder
Postnords ekonomiska problem är betydligt större än vad som tidigare framkommit, enligt en rapport om bolagets framtid som tidningen tagit del av. Den dansksvenska postkoncernen har under de tre senaste åren gått med förluster om totalt 2,99 miljarder kronor.
Den dåliga ekonomin är ett resultat av en brant nedgång i antalet skickade brev kombinerat med att samhällsuppdraget ser likadant ut som tidigare. Gardshol vill ha ett godkännande från regeringen om tredagarsleverans senast sommaren 2020.
Att företaget skulle gå i konkurs är dock inte ett scenario hon ser framför sig, även om vd:n konstaterar att man måste "planera för det värsta".
Theresia Dissel, ordförande i ST-facket, som representerar Postnord-anställda, anser att tongångarna om konkurs är alldeles för negativa.
De målar upp en alarmistisk bild, men verkligheten som jag ser den ser inte så illa ut.
Postnord har genomgått stora förändringar tidigare och den omställning som nu pågår kommer man att klara av, enligt Dissel. Diskussioner med politiker pågår om postlagstiftningen och fackordföranden är helt överens med vd:n om att det behövs en utredning som ser över regelverket.
Men någonstans finns det ett stopp eftersom Postnord har ett rikstäckande ansvar att nå alla till ett enhetligt pris, ett ansvar som inte våra konkurrenter har. Någon form av statligt stöd kommer nog så småningom behövas.
Individer påverkas
I Danmark beslutade Folketinget i december 2019 att ge Postnord 100 miljoner danska kronor för att få brev i hela landet under första halvåret 2020. När ett stödpaket skulle behövas i Sverige går inte att svara på, enligt Theresia Dissel.
Viktigast i omställningen är enligt henne att företaget med sitt samhällsomfattande uppdrag har möjlighet att konkurera på lika logistiska villkor, och att anställda erbjuds omskolning.
Naturligtvis kommer det att påverka enskilda individer, men inte på det sättet att vi kommer att stå i ett konkursbo. Jag känner ingen oro, inte just nu. Inte för den svenska delen, sedan kan jag inte uttala mig för Danmark, säger Theresia Dissel.
TT har sökt energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), som har ansvar för postlagstiftningen, för en kommentar.