Gästrike Vatten arbetar kontinuerligt med att kontrollera, få kunskap om och vidta åtgärder där vi har hittat PFAS-ämnen. På Sätra vattenverk i Gävle pågår just nu ett pilotprojekt för att hitta den bästa reningstekniken för PFAS i dricksvattnet.
I alla kommuner tas prover på PFAS-ämnen regelbundet, ett arbete som pågått under många år. Utifrån resultat av provtagningar görs olika förstudier på anläggningarna i syfte att hitta den bästa reningstekniken utifrån det specifika vattnets förutsättningar. På Sätra vattenverk har nu startat ett projekt i egen regi där sex olika piloter pågår.
– Vi testar just nu tre jonbytespiloter och tre kolpiloter för att se vilken av dessa som passar bäst för vattnet på Sätra vattenverk. Vi genomför provtagningar på varje pilot en gång i veckan för att se vilken av dem som är mest effektiv och har bäst långsiktig kapacitet, säger Marcus Tilja, projektledare Gästrike Vatten.
Provtagning av PFAS-ämnen i brunnarna som tillhör området har visat på halter över Livsmedelsverkets förslag på kommande gränsvärden. Det nya gränsvärdet kommer att börja gälla 2026, fram till dess har alla kommuner som har PFAS-halter som överstiger gränsen tid på sig att utreda och planera för kompletterande åtgärder.
– Syftet med pilotprojektet är att kunna reducera PFAS-halten så att den understiger Livsmedelsverkets kommande gränsvärden. Det är mycket positivt att vi byggt dessa piloter i egen regi för att sedan kunna använda samma typ av pilotbyggesmall framåt i arbetet med PFAS, säger Marcus Tilja.
Pilotprojektet pågår mellan 6-12 månader beroende på resultaten som framkommer under testtiden. Om det visar sig att en pilot inte klarar av att rena vattnet utifrån önskat resultat tas den bort från pilotförsöket.