Sundbyberg kartlägger staden med drönare i ny satsning

Med hjälp av drönarteknik kan Sundbyberg effektivisera sin stadsplanering, miljöarbete och infrastruktur. Foto: Sundbybergs stad
Med hjälp av drönarteknik kan Sundbyberg effektivisera sin stadsplanering, miljöarbete och infrastruktur. Foto: Sundbybergs stad

Sundbybergs stad använder drönare för att samla in geografisk data och effektivisera stadsplanering och miljöarbete. Tekniken ger en snabbare överblick och underlättar beslut i flera kommunala verksamheter.

Sundbybergs stad har börjat använda drönarteknik för att samla in data över stadens ytor. Syftet är att få en mer precis bild av förändringar i stadsbilden. Informationen används bland annat för kartuppdateringar, byggprojekt och miljöanalyser.

– Vi ser en enorm potential i att använda drönare för att förstå vår stad bättre och skapa en mer hållbar miljö för våra invånare. Genom att snabbt kunna identifiera förändringar i stadsbilden får vi värdefull information som gör att vi kan planera mer effektivt och resursmedvetet, säger Martin Solberg, stadsmiljö- och trafiknämndens ordförande.

Drönarna används också för att identifiera värmeutsläpp och för att följa förändringar i grönområden. På så vis kan energianvändning optimeras och miljöpåverkan minska.

– Drönartekniken ger oss unika möjligheter att analysera Sundbyberg på ett sätt som vi tidigare inte haft tillgång till. Vi kan exempelvis identifiera värmeläckage från fastigheter och följa förändringar i grönområden, vilket hjälper oss att hitta avvikelser samtidigt som det bidrar till en hållbar och långsiktig stadsutveckling, säger Mark Ghaly, GIS-ingenjör i Sundbybergs stad.

Användningsområden för drönarna
De insamlade drönarbilderna används i flera kommunala verksamheter:
– Stadsplanering och kartuppdatering
– Bygg- och utvecklingsprojekt
– Miljö- och energianalyser
– Trafik- och säkerhetsanalyser
– Krisberedskap
– Visuellt underlag för intern och extern kommunikation

Staden bedömer att drönartekniken kan användas för att snabbt lokalisera förändringar i terräng och bebyggelse. I händelse av översvämningar eller andra störningar kan bilderna användas som stöd i insatser och beredskapsplanering.

Tekniken hanteras inom ramen för kommunens GIS-arbete. Det geografiska datamaterialet sparas och integreras med befintliga system, vilket enligt kommunen möjliggör snabbare och mer precisa analyser i stadsutvecklingen.

Källa: Sundbybergs stad