Gästrike Vatten storsatsar med nytt reningsverk för ett växande Gävle

Stefan Hedström, projektledare på Gästrike Vatten. FOTO: Gästrike Vatten

Gävle kommuns nu­varande reningsanläggning, Duvbackens avlopps­reningsverk, byggdes 1967 och möter inte de nya vattenkvali­tetskraven. Det nya reningsverket är en storsatsning från Gästrike Vattens sida och beräknas kunna tas i bruk 2028. Gävles nya reningsverk blir dubbelt så stort som sin föregångare. Upphandlad totalentreprenör via partneringsamverkan är Byggdialog och reningsverket i Gävle blir deras hittills största VA­projekt. För Gästri­ke Vatten handlar det om en investe­ring på drygt 2 miljarder kronor.

Det nya reningsverket kommer, en­ligt Stefan Hedström, projektledare på Gästrike Vatten, att kunna tillgo­dose cirka 150 000 boende i Gävle kommun och kan i framtiden byggas ut för att klara en kapacitet på 200 000 personer. Förutom att det blir ett helt nytt verk som inledningsvis inte behöver stora underhållsåtgär­der och reinvesteringar så möjliggör Gästrike Vatten för ett digitaliserat systematiskt underhåll. Man kom­mer även att rena ammoniumkväve och utrustar den nya anläggningen med smarta lösningar för att vara redo för ökade reningskrav, exempelvis läkemedelsrening.

Valde partneringsamverkan
Gästrike Vatten valde partnering samverkan ef­tersom de vill inkludera entreprenörens kompe­tens i ett tidigt skede i projektet. 
–Det är ett stort kom­plicerat projekt med speciell teknik och många olika leveranser. Partnering ger oss möj­ligheter att kraftsamla kompetensen redan i de­signskedet, säger Stefan Hedström.

–De tekniska utma­ningarna i projektet är många. Det är delvis dålig markbeskaffenhet och undergrund i området, vilket inne­bär att vi behöver planera noga vid schaktning och markstabiliseringar. Vi har även indikationer på sulfidlera i området. Det innebär att vi kommer att behöva hitta smarta lösningar för att hantera det utan att projekt­kostnaderna rusar, säger Stefan Hedström.

Sjöbotten med dålig bärighet

Gästrike Vatten planerar för en ak­tivslamanläggning med möjligheter för BioP­rening för att bland annat hålla kemikalieförbrukningen nere, vilket kräver extra insatser i sam­band med projektering och intrim­ning.

–Ytterligare en utmaning är att vi ska bygga en ny utloppsledning ut i fjärden, där sjöbotten har mycket dålig bärighet, vilket gör arbetet kom plicerat. Detaljplanen anger att det nya reningsverket skall ha hög arkitektonisk kvalitet för att passa in i omgivningen. Utmaningen blir att klara det utan att kostnaderna skju­ter i höjden. Slutligen är det också en stor utmaning att uppfylla kraven på att uppföra en luktfri renings­anläggning med hänsyn till omgiv­ningen, säger Stefan Hedström. n